Banjalučani oduvali u Doboju: Studenti klarineta održali koncert i oduševili publiku

Banjalučani oduvali u Doboju: Studenti klarineta održali koncert i oduševili publiku

Studenti Odsjeka za klarinet na Katedri za duvačke instrumente Akademije umjetnosti u Banjaluci održali su večeras koncert u Doboju.

Publici su se predstavili Uroš Kostić i Milan Stojanović, studenti četvrte godine u klasi profesora Dejana Trkulje, te student master studija Danilo Malešević koji su nastupali uz muzičku pratnju na klaviru Dunje Janković, profesora u Osnovnoj muzičkoj školi “Markos Portugal” iz Doboja.

Trkulja je rekao novinarima da se studentima nastoji omogućiti koncertna praksa, poput večerašnjeg nastupa u Doboju tokom kojeg su izveli standardni klarinetski repertoar.

On je naglasio da klasična muzika ima svoju publiku u Republici Srpskoj. “Veliki broj naših muzičkih škola i nema odsjek klarineta tako da je to u jednu ruku i promocija ovog instrumenta sa željom da bude otvoren taj odsjek”, rekao je Trkulja.

Koncert je održan u sali dobojske škole “Markos Portugal” čiji je direktor Aleksandar Vukojević rekao da je bilo upita da se i u ovoj muzičkoj školi oformi odsjek za neke duvačke instrumente.

Prema njegovim riječima, to će biti predmet razmišljanja ukoliko se zadovolje zakonski preduslovi i naiđe na dovoljno interesovanja kod polaznika.

Vukojević je najavio školsko takmičenje učenika sva četiri odsjeka – violina, harmonika, gitara i klavir koje će biti održano od 22. do 24. marta i na koje su kao gosti pozvane muzičke škole iz Prnjavora, Gračanice i Živinica.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This