Balašević dobija muzej: 11 soba i pogled na Mjesec s krova (VIDEO)

Balašević dobija muzej: 11 soba i pogled na Mjesec s krova (VIDEO)

Idejno rješenje muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću predstavljeno je prije dva dana u Novom Sadu.

Na konkursu je pobijedilo rješenje arhitektonskog biroa iz Ljubljane, a izgradnja bi trebalo da počne naredne godine. Izgled budućeg muzeja osmislio je arhitekta Vasa J. Perović, prodekan za umjetničku djelatnost na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.

Uz devet svijeća na torti, za deveti rođendan njegove unuke Simone, i uz Oliveru Balašević i ostale članove porodice predstavljen je “Atelje snova”.

– Zahvaljujem se i čestitam arhitekti Peroviću na projektu i našoj Simoni deveti rođendan. Moja mama joj je priredila poklon za vječnost. Manje od godinu dana je prošlo od njegovog odlaska tamo gdje mu je i mjesto, među zvijezde, već je sve započeto. Muzej samo što se nije spustio s neba – kaže Aleksa za Kurir.

On se prisjetio razgovora sa svojim ocem.

– Danas je prezentovan njegov memorijalni centar, muzej i kompleks s puno toga, za neke nove klince. Volim da kažem, hram ljubavi. Zahvaljujem kolegama iz fondacije ‘”Balašević’, zahvaljujem Novom Sadu i prijatelju, gradonačelniku Milošu Vučeviću, gradu koji u teškim vremenima dokazuje da je grad ljubavi i porodice – zaključuje Balašević.

 

Olivera Balašević na Instagramu je uporedila rješenje čuvenog arhitekte sa čardakom koji se nalazi i u pjevačevoj rodnoj kući u Ulici Jovana Cvijića.

– Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno da on nije… konačno, jer Đorđe je i naša prošlost i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost – rekla je Olivera Balašević za RTS.

I zato poklon pjesnika gradu nije klasičan muzej ni zgrada, već više platforma koja će se stalno mijenjati, izgledaće kao otvorena kutija poklona, a posebno je zanimljivo 11 konteplativnih i tematskih soba koje će nositi imena Balaševićevih pjesama i u kojima će posjetioci čak moći da prespavaju, jer će muzej raditi 24 časa.

– I omogućiće ti da na neki način uđeš unutra i budeš u pjesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće tako često mijenjati, donji dio muzeja se mijenja, u sredini je velika projekcijska sala – objasnio je Vasa Perović, arhitekta.

Biće izgrađen u Univerzitetskom parku, za čiju će rekonstrukciju uskoro biti raspisani tenderi. Izgradnju će finansirati Grad Novi Sad, zajedno s Republikom Srbijom u saradnji s fondacijom “Balašević”.

– Mislim da će ovo biti superatraktivan objekat za grad Novi Sad i za državu cijelu, ako hoćete, zato što je ovo magnet za cijeli region. Ovo će i te kako upotpuniti turističku ponudu grada – smatra gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Na krovu muzeja, koji je takođe poseban, biće izgrađena kupola kroz koju će posjetioci iz jedne od soba posmatrati Mjesec. Prizemlje će biti povezano s parkom koji ga okružuje i u kome će biti posađeno sve drveće i cvijeće koje je Balašević opjevao.

Srpskakafe
CATEGORIES
Share This