Animirani film našeg djetinjsva

Animirani film našeg djetinjsva

Mislim da ne postoji osoba rođena u periodu1959-1999, a da nije pogledala čuveni animirani ili, kako smo ih mi svojevremeno nazivali, „crtani film“ „Negdje u Zemlji snova“.

Crtani film koji nas je nagonio suzu da pustimo, ali i da više poštujemo roditelje i da se lakše nosimo sa svim životnim preprekama koje su nas pratile za vrijeme i poslije ratnih sukoba 90- tih godina.

Animirani film „Negdje u Zemlji snova“ je proizvod dva brata, Maksa i Dejva Flajšera, pionira animatorske industrije. Nastao je 1936 godine. Njegovi junaci su živjeli siromašno i odrasli u porodici sa njih šestoro djece. Film je oda njihovog djetinjsta, budući da su došli iz Krakova u Ameriku. Zahvaljujući očevoj predanosti i radu po dolasku su živjeli normalno, ali po gubitku očevog posla, sele se u Braunsvil – siromašni jevrejski dio Njujorka, gdje je Maks već kao tinejđer krenuo da se bavi animacijom, kako bi izdržavao porodicu.

I tokom velike depresije je nastao ovaj rad koji je jedan od najuticajnijih crtaca i koji je upravo podigao ova dva brata iz bijede.
Maks nije bio samo animator i producent,već je bio i pronalazač trideset sprava za crtanje.

Maks i Dejv su poznati po tome što su napravili prvi zvučni Crtani film,a poznati su i po radovima: Sinbad Moreplovac, Beti Pub, Mornar Popaj, Supermen i upravo animirani fiilm „Negdje u Zemlji Snova“, uz koga će, nadamo se, uživati još mnoge generacije i sjećati se čuvenog „Negdje daleko u Zemlji snova bićemo srećni ti i ja, imaćemo što se poželeti može, videćemo čuda sva“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This