Andrej je sa četiri godine ispisao prve note, a danas se njegova djela izvode po evropskim dvoranama

Andrej je sa četiri godine ispisao prve note, a danas se njegova djela izvode po evropskim dvoranama

Andrej Stojanović (8), muzički vunderkind iz Norveške, debitovao je u gradu Narni u auditorijumu San Domeniko, gdje je filharmonijski orkestar iz Rima svirao njegove kompozicije zajedno sa njim. Dirigovao je maestro Lorenco Porcio, a specijalna gošća bila je pijanistkinja Kristijana Pegorao.

Andrej je apsolutni sluhista, zaljubljenik u komponovanje i klasičnu muziku, čija se djela već izvode po evropskim koncertnim dvoranama, a dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na takmičenjima iz muzičke teorije, harmonije i muzičkih oblika. Njegova majka Danka Radaković Stojanović, kaže kako su ih kao roditelje još u vrtiću savjetovali da Andrej počne da svira neki instrument ili igra šah, jer ima jako dobru koncentraciju. Nisu našli gdje da ga upišu na šah pa su ga odveli u lokalnu muzičku školu.

– Imao je samo četiri godine, pa je mogao da svira jedino klavir – prisjeća se Danka.

Nakon pola godine sviranja mališan je jednom prilikom tražio papir da crta, ali je ubrzo ispisao neke note. Kada ga je majka pitala šta je to, dobila je odgovor da je to pjesma koja se tog momenta čula sa televizora. Provjera uz pomoć Gugla pokazala je da su note tačne, identične. Iz muzičke škole su ih poslije toga posavjetovali da dijete odvedu na Institut za talente u Oslu i priča o kompozitoru Andreju tako je krenula.

– Andrej je u maju završio svoju prvu simfoniju i nakon toga smo dobili poziv da sa svojim prvim velikim koncertom otvori festival Narni. Na koncertu su svirali ukupno šest Andrejevih djela u trajanju od 40 minuta. Publika je bila oduševljena osmogodišnjim dečakom i njegovim kompozicijama. Dobio je specijalnu zahvalnicu predsjednice regije Umbrija zato što su imali tu čast da Andrej svoj prvi veliki koncert održi baš u njihovom gradu – priča Danka Radaković Stojanović.

Mnogi italijanski mediji zainteresovali su se za Andreja i napisali nekoliko članaka o “čudu od djeteta” i kompozitoru iz Srbije. Danka dodaje da su kao roditelji bili jako ponosni i to im je bilo jedno od najljepših večeri u životu.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Znali su da će za porodicu svijet klasične muzike biti priotitet onog momenta kada je profesorka na Institutu saopštila kako nikada nije vidjela malo dijete koje tako dobro čita note. Odlučili su da sve podrede njemu, njegovom talentu i nevjerovatnoj želji da postane kompozitor. Naročito jer je iza Andreja bila operacija kojim su riješeni njegovi problemi sa sluhom, koje je imao do treće godine. Andrej je na poklon nakon koncerta od dirigenta Porcija dobio dirigenstki štapić. Lorenco ga je tada zamolio da na sljedećem koncertu on preuzme palicu i diriguje orkestrom dok muzičari sviraju njegovu simfoniju.

Ove godine u maju nadmetao se u teoriji muzike na takmičenju “Kornelije” u Beogradu, ali sa maturantima. Prvi je predao rad i osvojio je prvo mjesto! Prošle godine na republičkom takmičenju u Srbiji osvojio je tri prva mjesta u tri kategorije u kojima se nadmetao – harmonije i harmonijskih analiza, teorije muzike i analize muzičkih oblika (u jednoj je imao maksimalnih 100 bodova). I tada su mu kolege suparnici bili tinejdžeri od 16, 17 i 18 godina.

– Malo ga je zbunila tolika pažnja i interesovanje publike, budući da je jako skroman dječak i ne voli da se ističe i hvali – nastavlja majka.

– Andrej je od septembra ove godine krenuo da uči kompoziciju na prestižnoj engleskoj profesionalnoj muzičkoj školi “The Yehudi Menjuhin School”. Primljen je kao prvi kompozitor u istoriji te škole. Direktor škole rekao je kako se jako rijetko desi da postoji dijete koje komponuje na tako visokom nivou. Pored Andreja, mjesto u školi dobilo je još samo četvoro djece iz cijelog sveta, koji su svi instrumentalisti. Za sljedeću godinu dobili smo poziv u London i Rim, tako da će biti divno što će se njegove kompozicije čuti i u ovim gradovima – zaključuje Danka.

Podrška školovanju

Uskoro će Andrejevi roditelji organizovati onlajn koncert na kome će prikupljati novac za njegovo školovanje, koje je nažalost jako skupo. Pozivaju sve da zaprate njegov Jutjub kanal “Andrej Stojanović”, gdje će pronaći više informacija o toj donatorskoj večeri, piše Blic.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This