Ako je zemlja oblak

Ako je zemlja oblak

Šezdeset pet godina od rođenja i dvadeset četiri godine od smrti prvog gitariste „Riblje čorbe“.

Dvanaestog aprila 1956. godine u Jarkovcu je rođen, a jedanaestog aprila 1997. iz Beograda je „pobegao negde“, možda kad mu se na glavu srušio čitav svijet, možda da se unaprijed podrugne rasprodaji bola, možda i da nam pokaže da ume da bude gadan kad je naše pažnje gladan.

Rajko Kojić je jedan od najvećih gitarista koje je srpska i jugoslovenska rok muzika dala. Dobro, imamo Točka, i Točak je naš Hendriks. Rajku je nedostajalo malo daha, malo vazduha, malo otvorenog prostora da postane naš Riči Blekmor. Ili ne – zašto ga poistovjećivati s bilo kim.

U muzičkom smislu, Rajko je bio tvorac i pokretač grupe koja će u istoriji ostati upamćena pod nazivom „Riblja čorba“.

Na prvom „Čorbinom“ albumu grupi je dao zvuk, ton, cjelinu. Taj album, „Kost u grlu“, najbolji je koji je ovaj bend ikad snimio.

Pružio je mnogo i na narednih pet albuma. Kad je „Čorba“ objavila svoje najpopularnije ostvarenje, „Mrtva priroda“, ponovo je zablistao, ali već kao čovjek-tvorac koji se utapa u matici mašine.

Ono što je ovaj gitarista ostavio našem roku, a i našoj duši, čućete u pjesmama „Ja sam još ona ista budala“, „Hej, ćale“, „Zvezda potkrovlja i suterena“, „Ostani đubre do kraja“, „Neke su žene pratile vojnike“, „Rekla je“, „Na Zapadu ništa novo“ i u mnogim drugim.

Može li zemlja da bude laka? Može, ako je zemlja oblak. U toj zemlji, gore, iznad naših ušiju, počiva i traje Rajko Kojić.

politika.rs

CATEGORIES
Share This

COMMENTS