Agata Kristi – najpoznatiji pisac kriminalističkih romana

Agata Kristi – najpoznatiji pisac kriminalističkih romana

Na današnji dan 1976. godine umrla je engleska književnica Agata Kristi, autor brojnih detektivskih romana, ali i dramskih djela.

Agata Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspir premašuju ukupni tiraž njenih djela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika. Napisala je osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorišnih komada, dva memoarska djela i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot.

U pisanju detektivske proze prvi put se okušala dok je za vrijeme Prvog svjetskog rata radila u jednom bolničkom dispanzeru. Već u svom prvijencu, naslovljenom Tajanstveni događaj u Stajlsu, stvorila je sada legendarnog Herkula Poaroa. Potom je u romanu Ubistvo u parohijskom dvoru, objavljenom 1930.godine, uvela među čitalaštvom mnogo voljenu gospođicu Džejn Marpl. Od ostalih likova koji se pojavljuju u više njenih romana tu su Tomi i Mrvica Beresford, privatni detektiv Parker Pajn i detektivi Skotland jarda viši inspektor Batl i inspektor Džap.

Takođe, napisala je i neobično zanimljivu autobiografijuNjena drama “Mišolovka” imala je više od 25 000 izvođenja na sceni.

U čast svojih književnih djela, imenovana je za komandanta Reda britanske imperije 1956. godine, a sljedeće godine postala je predsjednik “Kluba detektiva”.

ISTOK

CATEGORIES
Share This