Zora Vidović traži hitan upis „Pavgorda“ kao povjerioca FG „Birač“

Zora Vidović traži hitan upis „Pavgorda“ kao povjerioca FG „Birač“

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović zatražila je od suda da hitno donese odluku o promjeni povjerilaca Fabrike glinice „Birač“, upiše preduzeće „Pavgord“, kao i da preispita zakonitost rada stečajnog upravnika Laze Đurđevića, saznaje portal CAPITAL.

U dopisu koji je uputilo stečajnom sudiji, Ministarstvo finansija je podsjetilo da je početkom avgusta prošle godine ustupilo 11,1 milion KM potraživanja od ove fabrike preduzeću „Pavgord“, a da upravnik još nije donio odluku o promjeni povjerilaca u tabeli priznatih potraživanja.

Zbog toga je od suda zatražilo da donese odluku navodeći da su državna potraživanja ustupili prije više od šest mjeseci, a da odluka o promjeni povjerioca na zahtjev „Pavgorda“ još nije donesena iako je ovaj postupak po zakonu hitan.

Preispitati zakonitost rada stečajnog upravnika FG “Birač“

„Smatramo da je stečajni upravnik svojim postupanjem i nečinjenjem kršio osnovna načela stečajnog postupka, prvenstveno načelo hitnosti i efikasnosti, kao i jednakosti i ravnopravnosti svih povjerilaca. Po našem mišljenju, svjesno je odugovlačio i odugovlači postupak promjene upisa na štetu Vlade RS, odnosno njenih ministarstava, ustanova i organa koji su ustupili svoja potraživanja“, navodi ministrica finansija Zora Vidović u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a.

Izražavajući otvorenu sumnju u njegovu objektivnost, u ministarstvu navode da postoje indicije da je stečajni upravnik učestvovao u određenim političkim skupovima gdje je prejudicirao svoje postupanje i postupanje suda u ovom predmetu.

„Polazeći od svega navedenog molimo sud, a kako bi se izbjegli troškovi vođenja postupka po Zakonu o suđenju u razumnom roku, da što prije donese odluku što se tiče promjene upisa potraživanja u ovom spisu. Takođe, smatramo potrebnim da se od strane suda izvrši provjera i ocjena zakonitosti i pravilnosti dosadašnjeg rada stečajnog upravnika“, ističe se u dopisu.

Komentar Laze Đurđevića nismo uspjeli dobiti.

Podsjećamo, Vlada RS je krajem jula prošle godine za 43 miliona KM prodala fočanskoj firmi „Pavgord“ kompletna potraživanja državnih institucija od FG „Birač“  u stečaju.

„Pavgord“ je novac uplatio već početkom avgusta, o čemu su institucije obavijestile sud i upravnika te zatražile da „Pavgord“ umjesto njih bude upisan u tabelu povjerilaca, a isto je zatražila i fočanska firma.

Međutim,„Pavgord“ još nije uspio da postane povjerilac i dobije mjesto u Odboru povjerilaca, jer je stečajni upravnik Lazo Đurđević dva puta odbio njegov zahtjev za upis.

Zbog toga je „Pavgord“ zaprijetio da će tužiti Republiku Srpsku.

(Capital) Foto:Capital

CATEGORIES
Share This