Zeljković i ostali optuženi se vraćaju u sudnicu

Zeljković i ostali optuženi se vraćaju u sudnicu

Nastavak suđenja Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i ostalim optuženim u aferi “Korona ugovori” zakazano je za 4. septembar ove godine, potvrđeno je Srpskainfo.

Nakon izvršenih provjera u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima, nastavak glavnog pretresa, koji se pred ovom sudom vodi pod brojem 11 0 K 032724 22 K, zakazan je za dan 4. septembar 2023. godine, sa početkom u devet časova, odgovorili su iz Okružnog suda Banjaluka.

Branislav Zeljković je uhapšen u septembru 2021. godine, a u pritvoru je proveo pet mjeseci nakon čega je pušten da se brani sa slobode kao i ostali optuženi u ovom predmetu.

Republičko javno tužilaštvo u septembru prošle godine podiglo je optužnicu u aferi “Korona ugovori” zbog zloupotrebe službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije.

Pored Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković, Slavko Bojić, Sani Crljić i Dragan Dubravac. Ukoliko se dokaže krivica optuženih, republički javni tužilac zatražila je da se od optuženih oduzme imovinska korist od više od milion maraka. Tako će u slučaju dokazivanja krivice, od Zeljkovića biti oduzeto 335.000 maraka, Bojića 241.500 maraka, Crljića 28.000 maraka, a Saše Markovića 578.000 maraka.

Suđenje Zeljkoviću i saučesnicima počelo je 6. februara ove godine, a u međuvremenu je saslušan tek prvi, od ukupno 70 svjedoka, koliko ih je najavilo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Naime, nakon par održanih ročišta, optuženom Bojiću pogoršalo se zdravstveno stanje, pa je suđenje bilo odgođeno do daljnjeg.

Posljednje ročište održano je 13. marta ove godine, pa će s obzirom na protek vremena, u septembru ove godine sudski postupak Zeljkoviću i ostalima početi formalno iznova.

(BN)

CATEGORIES
Share This