“Željeznice Srpske” u dugovima, ali se ne žale?!

“Željeznice Srpske” u dugovima, ali se ne žale?!

Iz “Željeznica Republike Srpske” je saopšteno da su za 10 mjeseci prošle godine evidentirali prihode od oko 50 miliona maraka, ali i rashode od 58 miliona. Ipak u “Željeznicama Srpske”nisu nezadovoljni zbog ovog poslovnog gubitka jer su sačuvali likvidnost i solventnost ovog javnog preduzeća.

Za 10 mjeseci prošle godine “Željeznice Republike Srpske” su ostvarile poslovni gubitak od 7,4 miliona maraka. Ipak, iz ŽRS navode da je to duplo manji gubitak u odnosu na posmatrani period 2020. godine. Pravdaju se da je na sve uticao niži iznos subvencija koje im daje država, a koje su smanjene sa 25 na 20 miliona maraka. Iz “Željeznica Republike Srpske” ističu i da se pomenuti pokazatelji mogu smatrati pozitivnim.

Predstavnici Sindikata “Željeznica Republike Srpske” kažu da postoje mnogo dublji uzroci gomilanja gubitaka, u kojima ima odgovornosti i Vlade Srpske i svih dosadašnjih uprava ŽRS.

Ekonomisti upozoravaju da negativni finansijski rezultati neće nestati ni nakon završetka procesa restrukturisanja, ako se ne pronađe način da sektor prevoza putnika nakon decenija pravljenja gubitaka počne da donosi novac.

“Željeznice Republike Srpske” su u i u prethodnim godinama ostvarivale negativan finansijski rezultat, pa je tokom 2021. godine akumulirani gubitak ŽRS pramašio brojku od 90 miliona maraka.

(BN)

CATEGORIES
Share This