Zbog nezadovoljstva Vlada smjenjuje kadrove, a ceh plaćaju građani Srpske

Zbog nezadovoljstva Vlada smjenjuje kadrove, a ceh plaćaju građani Srpske

Vlada Srpske nezadovoljstvo pojedinim kadrovima rješava smjenama, a kada ih smijenjeni tuže, Vladine odluke padaju u vodu jer se smijenjeni vraćaju na posao, a sudski troškovi se naplaćuju iz budžeta odnosno ponovo sve plaćaju građani.

Nakon što je DNS istupio iz vladajuće koalicije 2020.godine, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je tad najavio smjene DNS-ovih kadrova. Taj plan se i dan danas odvija i smjene se nastavljaju.

Najnoviji slučaj političkih smjena je slučaj direktorice Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Radane Daljević koja je na tu funkciju došla kao član DNS-a.

Ona je smijenjena u decembru 2021. godine, iako joj je mandat zvanično trajao do aprila ove godine. Vlada Srpske nije mogla da sačeka pa ju je smijenila po političkom nalogu i bez pravnog osnova. Iz DNS-a poručuju da se na ovaj način prave milionske štete Republici Srpskoj i njenim institucijama.

„Smatram da inače postavljanje kadrova koji nisu najkompetentniji i njihovo smjenjivanje u službi politike nije dobro za građane RS i istitucije prije svega se nanosi šteta i dolazi se do zaključka da je politika iznad svega i da nije bitno koliko dobro obavljate svoju funckiju i da li su zaposleni zadovoljni vašim radom jednostavno jedna stranačka raspodjela i uopšte učešće u vlasti“, kaže Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u NS RS.

Vlada Srpske nezadovoljstvo pojedinim kadrovima rješava smjenama, a kada ih smijenjeni tuže, Vladine odluke padaju u vodu jer se smijenjeni vraćaju na posao, a sudski troškovi se naplaćuju iz budžeta odnosno ponovo sve plaćaju građani.

Tako će biti i u slučaju smjene Radane Daljević koja je na sudu pobila odluku o smjeni. Problem je što nema pojedinačne odgovornosti ministra ili direktora, a benefite iz ovakvih smjena crpe samo one političke partije koje su na vlasti, smatra politički analitičar Velizar Antić.

 „Ponašanje naše vlasti je takvo da njih ne zanimaju zakoni pravila, procedure oni s ponašaju kao da je čitava republika njihova odnosno partijska republika da pripada prije svega SNSD-u i dijelom njihovim koalicionim partnerima i uopšte ne treba da čude ovakve odluke gdje se ne poštuju zakonski propisi procedure pravila jer oni misle da su vlast samim tim što su dobili povjerenje građana na izborima da mogu da rade šta hoće i da krše i one zakone što ne bi smjeli da rade“, ističe Velizar Antić, politički analitičar.

Ponovno smjenjivanje službenika sa posla na koji su zakonski vraćeni predstavlja izigravanje Suda i sudskih odluka, smatra narodni poslanik Nebojša Vukanović.

 „Umjesto da Vlada poštuje zakon mi smo svjedoci da Vlada kao najvažniji izvršni organ uporno i svjesno krši zakone i da ceh plaćaju građani, nekad se štete mjere milionima nekad desetinama miliona nekad stotinama hiljada maraka. U svakoj normalnoj državi gdje imamo normalnu državu i vladavinu prava zbog ovakvih stvari premijer i Vlada bi pali kod nas ne postoji nikakva odgovornost niti politička niti institucionalna ni pravosudna i zbog toga jeste i zbog toga jeste nastala anarhija kakva je danas“, kaže Nebojša Vukanović, poslanik u klubu SDS-a u NS RS.

Dug je spisak onih koji su okršaj sa Vladom vodili pravnim putem, a svaki put je presuđeno u njihovu korist. Međutim, to još uvijek nije upalilo crvenu lampicu u Vladi da prestane da se igra sa pravdom.

(BN/B.Vinčić)

CATEGORIES
Share This