Završen sastanak Lavrova i Kulebe: Ništa od prekida vatre!

Završen sastanak Lavrova i Kulebe: Ništa od prekida vatre!

Završen je sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, a prema riječima ukrajinskog ministra, dogovor o prekidu vatre nije postignut.

Dvojica ministara sastali su se u Antaliji u Turskoj, gdje su razgovorali o brojnim temama, između ostalog i o mogućem susretu predsjednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba je rekao da su pregovori sa Lavrovim bili teški. Dodao je da su sa Lavrovom razmotrena pitanja otvaranja humanitarnih koridora i režima prekida vatre.

Istakao je Kijev pokušao da pronađe diplomatsko rješenje.

Lavrov je tokom sastanka rekao da je bolje da postoji hladni mir, nego hladni rat.

“Koristili ste ljude kao živi štit”, rekao je Lavrov govoreći o ukrajinskoj strani.

Govoreći o ruskoj strani, on je rekao da je priča o humanitarnim koridorima i dalje “na stolu”, te da se raspravi o tome koji putevi su najsigurniji.

Rekao je da je važno ozbiljno razgovarati o situaciji, te da je i danas bilo razgovora o tome.

“Oni su dozvolili korišćenje oružja u Ukrajini, koje je moguće postaviti bilo gde, a koje koriste teroristi. Pitaćemo EU, kako je moguće da je godinama kreirana ova pretnja Rusiji. U godinama koje dolaze imaćemo ove pretnje koje ne dolaze samo iz Ukrajine, nego i bilo gd eu EU. Da li ćemo napasti neku drugu zemlju? Nećemo, nismo napali ni Ukrajinu”, rekao je Lavrov i naveo da je i Putin i ranije govorio o tome.

Sastanak dvojice ministara trajao je sat i po vremena.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This