Zapad je besramno opljačkao Rusiju

Zapad je besramno opljačkao Rusiju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su zapadne države praktično ukrale više od 300 milijardi dolara od Rusije kada su zaplijenile sredstva namjenjena plaćanju ruskog gasa.

-Ugovori koji su potpisani ranije obezbjeđivali su plaćanje u dolarima i evrima. Ova plaćanja su direktno prebacivana na račune Gasproma i čuvana su u zapadnim bankama. Kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini naši zapadni prijatelji ukrali su nam više od 300 milijardi dolara, zapravo ukrali su ono što su platili za gas. Drugim riječima, koristili su naš gas besplatno sve ove godine”, rekao je Lavrov za teleiziju Al Arabija.

-London, Vašington, Brisel žele da zaplijene novac koji su zamrzli i da ga prebace nekom drugom, kazao je Lavrov i napomenuo da se ništa nije promijenilo za kupce ruskog gasa. Podsjetio je, naime, da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret da se plaćanje ruskog gasa više ne vrši preko računa Gasproma u zapadnim bankama nego u Gasprombanci, u dolarima i evrima koje se potom konvertuju u rublje.

-Ništa se nije promijenilo. Ista suma u stranoj valuti po odgovarajućem ugovoru. Zatim se evro i dolari prebace na račun Gasprombanke u rubljama, rekao je Lavrov.

Novosti

CATEGORIES
Share This