Zakazana sjednica: Na dnevnom redu pismo šefice MMF-a

Zakazana sjednica: Na dnevnom redu pismo šefice MMF-a

Ova sjednica dolazi 20 dana nakon dramatičnog pisma Aline Iancu, nove šefice Misije MMF-a u BiH.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH zakazao je za petak sjednicu Fiskalnog vijeća BiH,  saznaje portal “Avaza”.

Ova sjednica dolazi 20 dana nakon dramatičnog pisma Aline Iancu, nove šefice Misije MMF-a u BiH.

Ona je podsjećamo pisala  Tegeltiji, tražeći da hitno zakaže sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, kojim takođe presjedava.

U pismu, koje je Iancu 12.novembra uputila Tegeltiji, zatražen je “urgentan sastanak sa Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o implikacijama povlačenja Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO)”.

– Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti Republike Srpske, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt BiH. Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše je mišljenje da bi povlačenje Republike Srpske iz UIO BiH imalo velike ekonomske posljedice za sve. Željeli bismo da objasnimo naše zabrinutosti i da čujemo stavove članova Fiskalnog vijeća o ovom pitanju – stoji u pismu.

Navodi se dalje da bi u MMF željeli “konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje spoljnog duga BiH”

 – Uključujući i duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da ista bude lišena naplate PDV-a – stoji u pismu.

Poziv je naslovljen na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tegeltiju,a pismo su dobili i članovi Fiskalnog vijeća Fadil Novalić, premijer FBiH, Radovan Višković, premijer RS, Vjekoslav Bevanda, ministar fiansija i trezora BiH, Jelka Milićević, ministrica finasija FBiH, Zora Vidović, minsitrica fiansija RS, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, prenosi Avaz.

(BN)

CATEGORIES
Share This