Zabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Zabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 113 dolara budući da zabrinutost za globalni ekonomski rast zasjenjuju najavljene sankcije Evropske unije na rusku naftu koje bi mogle dodatno ograničiti ionako slabo snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,57 dolara višoj cijeni, od 109,83 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Rast cijena podstakao je ove sedmice prijedlog EU o postepenoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u idućih šest mjeseci i o zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

EU trenutno prilagođava gas kako bi privolila zemlje koje mu nisu sklone, kazali su izvori iz Unije.

„Sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU na rusku naftu značiti akutno smanjenje snabdijevanja. Bilo kako bilo, OPEC+ ne želi pomoći, uprkos tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetan nivo“, rekao je Stiven Brenok iz PVM-a.

Ignorišući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u junu, 432.000 barela dnevno.

Analitičari procjenjuju da će stvarno povećanje biti daleko manje, s obzirom na ograničene kapacitete.

„Nema šanse da neke članice ispune tu kvotu, kada uzmemo u obzir izazove u proizvodnji u Nigeriji i drugim afričkim članicama“, rekao je Džefri Hali iz OANDA-e.

Ulagači istovremeno očekuju veću američku potražnju ove jeseni, nakon što je Vašington objavio da planira da kupi 60 miliona barela sirove nafte za strateške rezerve.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost za potražnju zbog znaka slabljenja globalne ekonomije.

Britanska centralna banka upozorila je u četvrtak da Britaniji prijeti recesija i inflacija viša od deset odsto, podigavši uprkos tome ključne kamatne stope za četvrtinu procentnog boda, na jedan odsto, najviši nivo od 2009. godine.

Kinesku ekonomiju blokiraju u drugom tromjesečju stroga ograničenja koja bi trebalo da zaustave novi talas korona virusa.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 113,04 barela, što znači da je porasla 2,21 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: Biznis.rs

CATEGORIES
Share This