Za Putina nazad ne postoji, to bi bio njegov krah!

Za Putina nazad ne postoji, to bi bio njegov krah!

“Za Putina nazad ne postoji, jer bi to značio njegov krah”, rekao je vojno politički komentator Vlade Radulović u emisiji “Puls” BN TV. O proširenju sukoba na cijelu Evropu i Balkan, mišljenja su podijeljenja.

Balkan neće postati dio rusko-ukrajinskog sukoba iako postoje težnje pojedinaca da sukob proširi, rekao je diplomata Zoran Milivojević. Međutim, taj stav nije jedinstven.

“Ova kriza je omeđena na Ukrajinu. Ona će se završiti na Ukrajini onog trenutka kada Moskva i Vašington pronađu platformu za razgovore”, rekao je Milivojević.

“Brojni svjetski eksperti za Balkan su rekli da bi Rusija ukoliko upadne u probleme mogla fokus sa istoka Evrope da skrene na Balkan i da otvori novo žarište Evrope na Balkanu”, napominje s druge strane vojno politički komentator Vlade Radulović.

Reakcije Zapada su očekivane, navodi diplomata Zoran Milivojević. On ipak ističe da je Evropa zakazala.

“Ona kao i njene reakcije su u sijenci Vašingtona. Reakcije SAD su te koje diktiraju sankcije EU. Imala je instrument da isposluje da do ovoga ne dođe, a to je sporazum iz Minska koji su uz Rusiju i Ukrajinu potpisale i Francuska i Njemačka. Da se taj sporazum proveo čak i 50 odsto, mi danas ne bi svjedočili ovakvom stanju.”

Cilj Moskve je da postavi marionetsku vladu u Kijevu, tvrdi vojno politički komentator Vlade Radulović.

“Bjelorusija i Ukrajina moraju postati tampon zona između Rusije i NATO-a, odnosno zemalja članica Alijanse. Postoji ideja da u Evropi postoje samo dvije zemlje zbog kojih bi Rusija ušla u rat. To su Ukrajina i Rusija.”

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za strateške analize je rekla da je Putin svoje marionteske vlade instalirao i u Kazahstanu.

“Vidimo šta je Putin uradio u Kazahstanu i Bjelorusiji upravo kako bi instalirao svoju marionetsku politiku tamo jer nijedna zemlja u njegovom okruženju ne želi da bude u ruskom svetu. Čak su i Bjelorusija i Kazahstan prinuđeni da budu pod njegovom šapom. Šta da neko radi u ruskom svetu. Zapad ima auto tehnologiju, IT tehnologiju, to Rusija ne može da pruži svom okruženju i onda ovim koracima pokušava da pridobije saveznike.”

Kao i u svakom ratu, tako i u sukobu Rusije i Ukrajine, pobjednika neće biti. Manje poražena će biti ona strana koja bude imala manje gubitke, poručeno je u “Pulsu”.

(BN)

CATEGORIES
Share This