Za (ne)rad predstavništava Srpske u svijetu 5,3 miliona

Za (ne)rad predstavništava Srpske u svijetu 5,3 miliona

Za rad 8 predstavništava Srpske u svijetu odobreno je ukupno 5 miliona i 300 hiljada maraka.

Odluka o raspodjeli novca za finansiranje rada predstavništava Republike Srpske u inostranstvu za 2023. godinu našla se pred ministrima u Vladi Srpske. Ti ministri su je aminovali. Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju, za rad 8 predstavništava Srpske u svijetu odobreno je ukupno 5 miliona i 300 hiljada maraka.

Najviše novca ide za lobiranje u Ruskoj Federaciji i to 960 hiljada maraka. Na drugom mjestu nalazi se ono sa sjedištem u Beogradu, za čiji rad je u ovoj godini predviđeno 930 hiljada maraka.

Nešto manji iznos novca, 780 hiljada, planiran je za Predstavništvo Srpske u Belgiji, dok će 30 hiljada maraka manje biti proslijeđeno u Austriju.

Predstavništvo u Americi dobiće 620 hiljada maraka, a u Njemačkoj 540 hiljada. Najmanje novca u ovoj godini planirano je za lobiranje u Grčkoj i Izraelu i to 400 hiljada, odnosno 320 hiljada maraka.

„Ono što jeste ključno pitanje, osim toga što hoćemo da znamo koliko se para troši, ko ih troši, u koje namjene, šta su efekti, šta je sadržaj rada. Šta su oni uradili za godinu dana svog rada? Šta su oni uradili da barem jedan privatnik ili poslodavac iz te zemlje u kojoj se nalazi predstavništvo dođe i uloži svoj novac“, pita Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Resorni ministar Zlatan Klokić pred kamerom BN televizije priznaje da nisu dovoljno opravdali rad predstavništava domaćoj javnosti, ali da izvještaju o njihovom radu postoje i da predstavništva imaju obavezu da dostave svoje godišnje i polugodišnje izvještaje Vladi Srpske.

„Kada govorimo o predstavljanju rezultat njihovog rada, nezadovoljan sam što oni nisu predstavljeni javnosti u Republici Srpskoj, jer je očito pogrešna procjena bila da oni moraju biti vidljivi u zemljama u kojima imaju svoja sjedišta. Kao što je i premijer u svom ekspozeu rekao, analiziraćemo rad predstavništava, a sve u cilju pravljenja efikasnije mreže predstavništava i kako bi naša privreda imala svoj servis u inostranstvu“, poručuje Zlatan Klokić.

Izvještaj o radu na svojoj zvaničnoj stranici ima za sada samo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, dok u preostalih sedam uvid ima samo Vlada RS. Novinari koji dugo prate rad predstavništava Republike Srpske u svijetu kažu da se moraju polagati računi o trošenju budžetskog novca, što kod izdavajanja sredstava za lobiranje nije slučaj.

„Mi imamo tu tri problema. Imamo predstavništva koja postoje, a ne znamo kako posluju. Imamo predstavništva za koja oni tvrde da postoje, a ne postoje, kao što je ovo u Izraelu i imamo predstavništva za koja oni tvrde da će osnovati, a nikad ga nisu osnovali, poput onog u Sarajevu.  Sve to oko predstavništava je kao da imamo neku tajnu organizaciju. Oni dobijaju neki novac iz budžeta. Ne znamo nijednu firmu koju su oni doveli ili napravili kontakt. Nikome ne polažu račune osim očigledno resornom ministru“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala „Kapital“.

Vlada Republike Srpske je i u prošloj godini odobrila ukupno 5,48 miliona maraka za lobiranje u inostranstvu.

(BN)

CATEGORIES
Share This