Vukota pronašao građevinsku dozvolu za vodovod

Vukota pronašao građevinsku dozvolu za vodovod

Klubu SDS u NSRS juče je stigao odgovor Ministarstva finansija da postoji građevinska dozvola za izgradnju projekta vodosnabdijevanja u opštini Gacko, koja je izdata 1. oktobra 2018. godine pod brojem: 03/3-361-6/18.

Odgovor, kao i kopiju građevinske dozvole Ministarstvo finansija je dostavilo na ranije postavljeno pitanje poslanika iz Gacka Vukote Govedarice, koje je postavljeno aprila ove godine.

Govedarica je tada postavio poslaničko pitanje Ministarstvu finansija, imajući u vidu da je Ministarstvo upravljalo svim projektima, tražeći odgovor na pitanje – da li je građevinska dozvola u ovom predmetu izdata ili nije?

Radi se o projektu iz 2018. godine, kada je Gacko ušlo u realizaciju razvojnog projekta izgradnje vodovodnog sistema koji je sufinansiran od Evropske unije kroz kreditnu podršku Evropske investicione banke.

Riječ je o projektu vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Republici Srpskoj u kome je učestvovao veliki broj lokalnih zajednica.

Realizacija tog projekta u Gacku je zaustavljena dolaskom nove SNSD-ove vlasti u decembru 2020. godine.

Nova vlast, odnosno, načelnica za prostorno planiranje i civilnu zaštitu u opštini Gacko Darka Unković cijelo vrijeme tvrdila da ne postoji građevinska dozvola za navedeni projekat.

„Postavlja se pitanje zašto su nadležni manipulisali i zbog čega su u javnosti iznosili tvrdnje da građevinske dozvole nema. Gospođa Unković i načelnik Milinković mogli su potražiti građevinsku dozvolu u Ministarstvu finansija ali nisu jer su jako dobro znali da građevinska dozvola postoji. Isto tako mogli su i kod EIB-a pronaći predmetni dokument ali zašto bi je tražili kada je cijeli slučaj bio izmišljen samo je pitanje sa kojom namjerom“, kaže Govedarica.

Govedarica dodaje da je vrlo zanimljivo da je pod tom pričom kako nema građevinske dozvole za projekat vodosnabdijevanja, u budžetu za 2022. godinu izdvojeno 200.000 KM kako bi se utvrdila opravdanost i analiza navedenog projekta kao i to da će SDS insistirati na odgovornosti načelnice Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu Darke Unković.

Inače, kaže Govedarica, Darka Unković je u vremenu kada je izdata građevinska dozvola za navedeni projekat bila zaposlena u opštinskom odjeljenju gdje je danas načelnik pa je nemoguće da nije bila upoznata sa procedurom izdavanja predmetne dokumentacije.

„Zašto su krili i zbog čega je zastoj u realizaciji projekta izgradnje vodovodnog sistema valjda će se i to saznati u narednom periodu“, kazao je Govedarica i dodao da u tom slučaju neko treba da bude odgovoran.

On je izrazio nadu da će sada kada je pronađena građevinska dozvola početi i realizacija tog projekta koji godinama iščekuju građani te hercegovačke opštine.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This