Vučić izgubio Beograd na referendumu

Vučić izgubio Beograd na referendumu

Slaba izlaznost i gubljenje podrške za ustavne promjene u Beogradu i Novom Sadu su ozbiljna opomena za Vučićev SNS, iako im  je prijedlog na referendumu prošao.

Slaba izlaznost

Naime, na referendumu je glasala samo trećina upisanih birača – 30,6 odsto – od čega se 61,8 odsto izjasnilo u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava pokazuju preliminarni rezultati, saopšteno je u Republičkoj izbornoj komisiji.

Protiv je bilo 37,6 odsto izašlih.

Do sada je obrađeno 34,6 odsto biračkih mesta.

Beograd i Novi Sad protiv ustavnih promjena

Pokazalo se tačnim da već neko vreme naprednjaci imaju sve manju podršku u Beogradu, budući da je dve trećine Beograđana Vučiću reklo – NE! Protiv promjene Ustava je bilo dve trećine Beograđana, pa su NE zaokruživali stanovnici Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Lazarevca, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice.

Prema nezvaničnim informacijama i Novi Sad je odgovorio negativno na raferendumsko pitanje. Podaci do kojih je došao 021.rs, na osnovu 86 odsto prebrojanih biračkih mesta, odgovorom “ne” je glasalo više od 53 odsto Novosađana, a “da” je reklo njih 46 odsto.

Šta se mijenja?

Potvrđivanje predloženih izmjena referendumu znači da će sudije i tužioce će ubuduće birati stručna tela, a ne Skupština kao dosad, što bi, prema tvrdnjama predlagača promjena, trebalo da dovede do veće nezavisnosti sudstva od politike.

„Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju”, rekao je Vučić.

S druge strane, opoziciona Demokratska stranka tvrdi da je referendum „doživeo krah”, ocjenivši prije zvaničnih rezultata, da je glasalo manje od 30 odsto birača.

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, čestitao je građanima „odbranu Ustava” – takođe prije zvaničnih rezultata.

Predsjednik SNS-a saopštio je i da je u Beogradu odnos glasova bio 45,4 odsto prema 54,6 odsto – većinski protiv promene Ustava – dok je u ostatku Srbije podrška promenama bila ubedljivija.

Poslednji put referendum u Srbiji održan je septembra 2006. kada se dva dana glasalo takođe o promjenama Ustava.

ISTOK

CATEGORIES
Share This