Vrhovni sud potvrdio da su zaloge na imovini „Alumine“ ništave

Vrhovni sud potvrdio da su zaloge na imovini „Alumine“ ništave

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presude nižih sudova koji su utvrdili da su ništave zaloge upisane na imovini „Alumine“ iz Zvornika vrijedne 154 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Vrhovni sud je odbio reviziju preduzeća „Pavgord“ iz Foče navodeći da su nižestepene odluke pravilne.

U obrazloženju je naveo da su sporni ugovori zaključeni uz povredu dobrih poslovnih običaja i da su slijedom toga ništavi.

Advokat „Alumine“ Vladimir Milošević rekao je za CAPITAL da je suština ovog postupka da su zaloge koje je Ukio banka upisala 2012. godine i po osnovu kojih je blokiran  račun „Alumine“ 2017. godine ništavi pravni poslovi.

„To je rekao Okružni privredni sud, potvrdio Viši privredni sud, a sada i Vrhovni sud RS. Ovo obesmišljava sva potraživanja koja je ’Pavgord’ kupio od Ukio banke ne bi li se namirivao na lokalnim preduzećima – FG ’Birač’, ’Alumini’, ’Alusilu’“, rekao je Milošević.

Kazao je da je zadovoljan ishodom ovog postupka i da je on od izuzetnog značaja i za FG „Birač“ i za „Aluminu“.

Fočanska firma „Pavgord“ duže vrijeme pokušava da milionska potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju naplati od „Alumine“, njene kćerke firme.

„Pavgord“ je u aprilu 2017. godine blokirao račune „Alumine“, a od tada su se vodili različiti sudski postupci kojima je zvornička kompanija pokušavala da onemogući sprovođenje izvršnog postupka.

Podsjećamo, „Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušavao je da naplati od „Alumine“.

CAPITAL: M. Č. Lj

CATEGORIES
Share This