Vlasti na nivou BiH nesposobne da dogovore trasu autoputa Sarajevo-Beograd

Vlasti na nivou BiH nesposobne da dogovore trasu autoputa Sarajevo-Beograd

Nakon što je u  Sarajevu održan sastanak domaćih zvaničnika i međunarodnih predstavnika na kojem se razgovaralo o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, pokazalo se da je vlast na nivou BiH koju čini koalicija SDA, SNSD i HDZ nesposobna je da dogovori trasu autoputa. Vremenski okviri oko gradnje se više ne mogu navoditi, s obzirom na to da su sve uključeni entiteti i Distrikt Brčko.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, na čiju inicijativu je i sazvan sastanak, kazao je da je bilo potrebe za ovim susretom.

“Trenutno je Brčko Distrikt dobio 5-6 varijanti autoputa, ali predstavnici vlasti se nisu usaglasili oko predložene varijante kao što je predviđeno planskom dokumentacijom. U trenutku razmatranja, u Brčkom nije postojala saglasnost. Danas je razgovarano o kontakt tačkama. Bilo je i prijedloga da se angažuju nezavisne kuće koje će to procijeniti”, kazao je Mitrović te dodao da nisu samo kriteriji visina sredstava nego i eksproprijacija, naseljena mjesta.

Pare obezbjeđene, nema dogovora

Gradonačelnik Brčkog je predložio da se uradi revizija varijanti kroz Brčko Distrikt, dok će predstavnici RS-a i FBiH sagledati sva rješenja. U narednim danima bit će organizovan sastanak kako bi se dodatno razmotrile sve varijante koje će odgovarati entitetima i Distriktu, ali konačna odluka je na Brčkom, nakon čega je naredne stepenica finansiranje, koje je preuzela Turska.

No entiteti kasne sa prijedlozima trase, a Mitrović je kazao kako je usaglašena trasa od Brčkog prema Tuzli, dalje prema Zavidovićima do Žepča. To je ujedno, čini se i prijedlog FBiH, piše Oslobođenje.

Vremenski okviri oko gradnje se više ne mogu navoditi, s obzirom na to da su sve uključeni entiteti i Distrikt Brčko.

Inače, na današnjem sastanku su bili brojni sudionici. Međutim niko se nije htio obratiti medijima. Premijeri FBiH i RS-a Fadil Novalić i Radovan Višković su izostanak obraćanja pravdali ranije preuzetim obavezama i “otezanjem” sastanka u Parlamentu BiH.

Na sastanku su, bar je tako najavljeno, trebali biti i direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, direktor Autoputeva RS-a Dušan Topić, gradonačelnik Brčko Distrikta Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan i šef Ureda koordinatora u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavri.

Izvor: Oslobođenje

CATEGORIES
Share This