Vlast: Zasjedanje bitno; Opozicija: Još jedna predstava

Vlast: Zasjedanje bitno; Opozicija: Još jedna predstava

Stranke iz vlasti i opozicije nemaju zajednički stav o pitanju sazivanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) koja je zakazana za ponedjeljak, 6. juni.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, na čiji zahtjev će sjednica i biti održana, rekao je da Narodnu skupštinu Republike Srpske želi informisati o saznanjima koja ima, a u vezi sa aktuelnim trenutkom na međunarodnom političkom planu, koji je rezultat sukoba u Ukrajini.

Dodik je naveo da je Narodna skupština, kao najviši zakonodavni i politički organ, mjesto gdje se raspravlja o svim političkim pitanjima o geostrategiji i geopolitici u nadležnosti Srpske.

“Neophodno je i da iznesemo različita viđenja koja možemo da spoznamo i sa Zapada i sa Istoka, da damo našu procjenu i naše viđenje na koji način će se kretati svijet i kako ćemo se mi odnositi prema tome”, poručio je Dodik.

Milan Petković, potpredsjednik NS RS, kaže da je vrlo bitno što će sjednica biti održana, prvenstveno zbog pritisaka koje Republika Srpska kao dio BiH trpi zbog situacije između Rusije i Ukrajine.

“Bez obzira na to da li ćemo donijeti određene zaključke ili ne, mislim da je vrlo bitno što ćemo biti upoznati sa informacijom sa terena”, rekao je za “Nezavisne novine” Petković, koji je kadar Ujedinjene Srpske.

Održavanje ove posebne sjednice neće ni na koji način uticati na aktuelne geopolitičke odnose, smatra Miladin Stanić, šef poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke.

“Poruka ove sjednice je da gospodinu Dodiku nedostaje dovoljno podrške na terenu za izbore pa mu treba još malo predstave. Efekti će biti nikakvi”, kaže Stanić za “Nezavisne novine”.

I Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS, ističe da mu nije jasna namjera sazivanja ove sjednice, kao i šta, kako kaže, Milorad Dodik želi time da postigne. Ipak, Crnadak nema ništa protiv što će sjednica biti održana.

“Dobro je što će Narodna skupština konačno moći da čuje koji je stav gospodina Dodika i Vlade RS kada je u pitanju odnos prema sukobu Rusije i Ukrajine, ali i glasanju u Ujedinjenim nacijama, da li oni podržavaju Srbiju i Evropsku uniju ili su na nekoj drugoj poziciji”, kaže Crnadak.

Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u NS RS, ističe da Republika Srpska treba da raspravlja o geopolitičkoj situaciji i treba razgovarati sa svima, ali, kako ocjenjuje, stav o sukobu Rusije i Ukrajine treba da bude definisan na nivou BiH.

Na posebnoj sjednici, čiji je početak zakazan za 15 časova, trebalo bi da prisustvuje i Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH, koji je, kako je rekao Dodik, iskazao zainteresovanost da dođe na zasjedanje.

Na dnevnom redu posebne sjednice biće samo jedna tačka dnevnog reda, a to je: Razmatranje informacije o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

NN

CATEGORIES
Share This