Vlast zaboravila seljaka, uništeni usijevi nema pomoći

Vlast zaboravila seljaka, uništeni usijevi nema pomoći

Nema pomoći za poljoprivrednike pogođene sušom ni sa nivoa BiH, niti sa nivoa Republike Srpske. Izvjesno je da vladajući neće proglastiti elemenatranu nepogodu, iako su usjevi na brojnim imanjima uništeni i do 80 odsto.

Suša je je poharala ratarske usjeve širom Bosne i Hercegovine. U najvećoj žitnici – Semberiji, najviše je stradao kukuruz. Ove jeseni, umjesto plodova rada, poljoprivrednici zbrajuju štete.

Stanko Novaković, poljoprivrednik iz Crnjelova, za BN kaže da je 20 odsto ostalo, dok je 80 odsto odnijela suša.

“ Nema prinosa, vrlo malo. Šta ćeš sa 20 odsto dobiti, nema ništa od toga.”

Budimir Martić, poljoprivrednik iz Crnjelova, takođe kaže da je zbog suše ostao bez 80 odsto proizvodnje.

“Ono što se moglo navodnjavati, tu je nešto i bilo. Ono što se nije moglo navodnjavati to je propalo, možda i 100 odsto.”

Tražili su da se na nivou Republike Srpske proglasi elementarna nepogoda, ali vlast gluva na vapaje poljoprivrednika.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, za BN kaže:

“Što se tiče državnog vrha mi smo dobili odgovor da nije na čitavom dijelu Republike Srpske suša uzela danak, tako da za sada nema nikakvih intervencija.”

Lopticu odgovornosti, resorno ministarstvo prebacuje na lokalni nivo, pozivajući se na zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, koji su sami i donosili.

Ministarstvo ne može proglasiti stanje elementarne nepogode, navodi Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Stanje elementarne nepogode proglašava lokalna zajednica, a Vlada ako je ta elementarna nepogoda zahvatila veći dio Republike Srpske.”
S druge strane, Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, kaže da su se odmah bacili na posao.

“Ta komisija koja je imenovana svakog narednog dana očekujemo rezultate obilaska terena. Mi ćemo sa konkretnim mjerama izaći među naše poljoprivrednike kad komisja odradi svoj dio posla.”

Gradonačelnik Bijeljine, povlači konkretne poteze, dok ministar tvrdi da nisu velike štete.

“Projektovani prinos od nekih 6, 8 do 7 tona kukuruza koje smo mi projektovali, koje smo procjenjivali proljetos, sada su na nekih 4 tona što predstavlja nekih 30% od smanjenja prinosa.”, rekao je Pašalić.

O odnosu republičke vlasti prema – kolijevci poljoprivrede, Semberiji, dovoljno govori podatak da je za 8 godina broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava pao sa 7.000 na 3.000, kaže Petrović. Uzimjaući u obzir goruće posljedice suše i nemar viših nivoa vlasti, za očekivati je da će trend odustajanje od poljoprivrede biti nastavljen.

(BN)

CATEGORIES
Share This