Vlast uništila Rafineriju nafte Brod, a uvoze se skuplji naftni derivati

Vlast uništila Rafineriju nafte Brod, a uvoze se skuplji naftni derivati

Ukoliko se usvoji evropski embargo,  mnoglo bi doći do dodatnog povećanja cijena goriva u BiH. Dok uvozimo skuplje naftne derivate, Rafinerija nafte Brod potpuno je zapostavljena. Rad ovog preduzeća u velikoj mjeri smanjio bi cijene goriva, kažu ekonomisti.

Evropska komisija predstavila je prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz ove zemlje u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine. Ovaj evropski embargo mogao bi se odraziti na cijene nafte u BiH, koje su i sada vrtoglavo visoke, ali i na cijenu ostalih proizvoda i usluga, upozoravaju ekonomisti.

„Ako sad dođe do poskupljenja, do uvođenja sankcija do zabrane uvoza sirove nafte, da će alternativni izvori biti mnogo skuplji za snabdijevanje naftom, a to će onda naravno, pošto nafta ulazi u strukturu svih proizvoda, onda će to biti lanac poskupljenja, gdje naravno ulazi i u strukturu cijene hrane“, ističe ekonomista Aleksa Milojević.

Međutim cijene goriva na našem tržištu mogle bi djelimično da se regulišu jer Republika Srpska ima Rafineriju nafte Brod, ali je ovo preduzeće godinama ne radi. Vlada nije pokazala interesovanje da se ponovo pokrene ovo preduzeće, koje bi bilo od velikog značaja.

„Uvijek je gubitak kada neko preduzeće ne radi, naročito kada ne radi jedno takvo preduzeće kao što je rafinerija nafte, jer je očito da je najjeftinije kupiti sirovu naftu, zaposliti svoje ljude i preraditi i dobiti svoju cijenu nafte, a ne kupovati skupu naftu na svjetskom tržištu. Znači to što je Vlada uništila Rafineriju i što ne radi, to je očito veliki trošak za narod“, kaže Milojević.

Nakon požara 2018. godine veliki broj radnika Rafinerije ostao je bez posla. Zato danas opštinu Brod napušta veliki dio bivših radnika ovog preduzeća, prvenstveno zbog nemogućnosti zaposlenja. Kada bi se Rafinerija ponovo pokrenula, građani kažu, mnogo bi značilo.

I tako dok uvozimo skupe naftne derivate, domaće firme propadaju, odlaze u stečaj. Cijene proizvoda svakim danom su sve veće, domaća proizvodnja svedena na je minimum, a uvoz na maksimum.

(BN)

CATEGORIES
Share This