Vlast se i ne sjeća obećanja koje je dala!

Vlast se i ne sjeća obećanja koje je dala!

Narodna skupština Republike Srpske još nije primila materijale o vraćanju nadležnosti s nivoa BiH na nivo RS, koje je vladajuća većina u RS najavila, potvrđeno nam je u Službi za odnose s javnošću parlamenta

Podsjećanja radi, u decembru prošle godine su doneseni zaključci u kojima je najavljeno da će RS u roku od šest mjeseci usvojiti zakone kojima će vratiti nadležnosti RS iz oblasti odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa.

U zaključcima u vezi s pravosudnim institucijama Vlada RS je zadužena da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NS RS zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS. Takođe, predviđeno je da se zakon na državnom nivou nakon stupanja na snagu tog zakona ne bi primjenjivao na teritoriji RS u onim dijelovima koji bi se odnosili na nadležnosti entitetskog VSTS-a.

Što se tiče zaključaka o vojsci, odnosno bezbjednosti, od Vlade je zatraženo da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH, za koji je istaknuto da je potpisan sa Vladom FBiH. Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH više se ne bi primjenjivali na teritoriji RS, nakon što bi ovi zakoni stupili na snagu na nivou RS.

U vezi sa zakonima koji se odnose na indirektno oporezivanje, Vlada RS je zaključkom NS RS zadužena da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u skupštinu zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i zakon o akcizama RS. Svi zakoni iz ovih oblasti na nivou BiH ne bi bili primjenjivani nakon što stupe na snagu republički zakoni.

U SNSD-u nam je rečeno da se čeka da Vlada RS pripremi odgovarajuće materijale.

“SNSD je tokom rasprave u parlamentu iznio svoj stav da je važno da Vlada pripremi te izmjene zakona kada se uradi sveobuhvatna analiza i pozitivnih, ali i mogućih negativnih efekata usvajanja tih zakonskih rješenja”, rekli su “Nezavisnim novinama” iz ove stranke.

U opoziciji tvrde da se radi o još jednom neispunjenom obećanju vladajuće koalicije, te da se radi o dizanju tenzija pred izbore.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, tvrdi da aktuelna vlast nije uradila ništa.

“Nijedan značajniji korak nije urađen kako bi RS preuzela nadležnosti nad indirektnim porezima, pravosuđem, vojskom, ali i Agencijom za lijekove koju su formirali. Osim što su uznemirili javnost, a time postali jedan od uzročnika krize u BiH, a RS time označili kao metu međunarodnih subjekata, po pitanju vraćanja nadležnosti nisu uradili ništa”, kaže Šarović za “Nezavisne novine” i tvrdi da vlast nije imala namjeru da krene u proces povrata nadležnosti, već da to koriste kao predizborni trik.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže za “Nezavisne novine” da se  vladajuća većina više ne sjeća obećanja koja je dala.

“Oni su to već zaboravili. Poslužilo im za dizanje tenzija, sad im je davna prošlost, kao i mnoga druga obećanja. Shvatili su da narod više ne nasjeda na njihove podvale. Igranje emocijama naroda s teškim temama ima svoje rizične posljedice i dovodi Srpsku u kontroverznu situaciju, stvara lošu sliku i potencijalnu izolaciju, koja ima svoje ekonomske implikacije”, rekao je Borenović.

Uputili smo i pitanje u Biro za odnose s javnošću Vlade RS, međutim do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo dobili odgovor.

(Nezavisne  Foto:DW)

CATEGORIES
Share This