Vlast nema sluha – Uvoz guši žetvu domaće pšenice

Vlast nema sluha – Uvoz guši žetvu domaće pšenice

Na pragu žetve pšenice, poljoprivrednici su usaglasili cijenu otkupa, a od nadležnih instucija traže zabranu uvoza ove žitarice u BiH. Ako im se ne ispune zahtjevi, žito će dati u izvoz, a država će ostati bez hrane.

Nekoliko dana pred početak žetve pšenice, cijena otkupa nepoznata. Proizvođači, traže tek toliko, da ostanu na minimumu.

“Izlazimo sa cijenom pšenice koja je relana. U nekim normalnim uslovima ona treba da izađe 0,82 pfeninga po kilogramu. Mi nećemo pristati na nižu cijenu. Mi već imamo pregovore da izvezemo pšenicu, pa narod šta će ovdje jesti to nije naša briga , to treba da bude briga države.”, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

Cijena pšenice treba da omogući opstanak proizvođača, jer su troškovi proizvodnje, ove godine enormni.

Poljoprivrednik iz opštine Lopare Mika Zekić naglasio je da za sjetvu hektara pšenice morao da izdvoji 2.400 KM.

Zekić je precizirao da zakup zemljišta košta 200 KM, đubrivo 650 KM, zaštita od korova i bolesti oko 150 KM, sjeme 250 KM, gorio 350 KM, vršidba 250 KM, a vjerovatno će biti i skuplja, te da na ova ulaganja treba dodati i skladištenje i troškove prevoza.

On je naveo da ima zasijanih petnaestak hektara pšenice i da je stanje usjeva bilo dobro do prije sedam-osam dana kada je bilo nevrijeme koje će uticati na kvalitet, a ima i dosta polegle pšenice koja se vjerovatno neće moći da požanje.

Od ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH , traže zabranu uvoza pšenice na 120 dana. Sluha nema za domaće proizvođače, ali ima za prekomjeran uvoz. Za tri mjeseca iz EU u BiH je uvezeno 15 šlepera tovnih prasadi.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je uticalo na to. Sa ministrom Košarcem nemamo za sada neki korektan odnos i mislimo da on ne treba da radi te aktivnosti koje radi, jer potpisati ovolike šlepere da uđu, a mi domaću proizvodnju treba da uništimo.”, kaže Bakajlić.

Za četvrtak je najavljen sastanak sa mlinarima u Bijeljini, na koji će biti pozvani proizvođači iz cijele BiH, gdje će se pokušati naći rješenja za skladišne kapacitete i cijenu otkupa.

(BN/J.Žerajić)

CATEGORIES
Share This