Vlast 20 godina lažno obećava da će izgraditi spomenik

Vlast 20 godina lažno obećava da će izgraditi spomenik

Zbog najnovijeg u nizu odgađanja izgradnje spomen-obilježja poginulim borcima Vojske RS, koji Banjaluka čeka već dvije ipo decenije, banjalučki SDS je danas organizovao protestnu šetnju.

Oni su na lokaciji, gdje je prema poslednjem obećanju vlasti trebao biti izgrađen spomenik, između Palate predsjednika RS i spomenika banu Milosavljeviću, zapalili svijeće za borce koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Poručili su da priznanje vlasti da je izgradnja spomenika borcima Vojske RS u Banjaluci jedini veliki projekat koji se odlaže zbog pandemije, predstavlja uvredu i poniženje za sve one koji su stradali i borili se za Republiku Srpsku.

Predsjednik GO SDS Banjaluka Slavko Grbi kaže da  je nedopustivo da najveći grad u Republici Srpskoj ujedno bude i jedini koji nema spomen-obilježje poginulim borcima Vojske RS.

„Banjaluka je prilikom stvaranja RS izgubila mnoge sinove i ogromna je sramota da oni nemaju spomenik“, kazao je Grbić.

On je rekao da je SNSD pred sve dosadašnje izbore obećavao gradnju spomenika, ali da su na kraju uvijek iznalazili nove izgovore da to ne urade.

„Očigledno je da određene političke garniture ne žele da Banjaluka dobije ovaj spomenik“, kazao je Grbić.

 

Saša Lovrić, član Izvršnog odbora SDS, kaže da je postalo sasvim jasno da je izgradnja spomenika, kao i svih prethodnih godina, poslednja na listi prioriteta vlasti.

 „Ako 300 hiljada KM daju nabavku kristalnih čaša i suđa za vladinu vili na Jahorini, ako ulažu stotine hiljada KM za smještaj i trening konja MUP-a, ako  imaju novca za podzemnu garažu koja košta 35 miliona KM, onda su morali odvojiti sredstva i za spomenik borcima Vojske RS“, naveo je Lovrić.

On kaže da razlog ovakvog ponašanja vlasti leži u tome što njome rukovode ratni profiter i dezerteri.

Odobornik SDS Aleksandar Petković kaže da se skupštinska većina u Banjaluci oglušila na sve dosadašnje apele i zahtjeve da  se povuku konkretni potez i krene sa  izgradnjom spomenika.

„Uvjek se završavalo na neispunjenim obećanjima, a realizovani su se mnogi manje bitni projekti. Borci koji su živote dali za RS i njihove porodica su ostali u margini“, kazao je Petković, dodajući da ovakvim ponašanjem vlast ponižava čitavo društvo.

Daniel Jakovljević, član Izvršnog odbora GO SDS Banjaluka, kaže da je potpuno jasno da se SNSD- ova vlast, kao i pred svake prethodne izbore u Banjaluci,  još jednom grubo poigrale sa osjećanjima porodica stradalih i vojnika.

On kaže da je ovakvo ponašanje predstavlja veliku uvredu i za sve borce.

„Zbog naših saboraca koji nisu dočekali kraj rata moja je velika želja je da im se Banjaluka i Republika Srpska oduži jednim monomentalnim spomenikom“, kazao je Jakovljević.

Vaso Drašković, član GO SDS Banjaluka, kaže da vlast 20 i više godina smišlja izgovore da ne napravi spomenik.

„Razlog zašto oni sabotiraju ovaj projekat je samo njima znan, ali apsurdno je da vlasti kojoj su puna usta patriotizma na sve moguće načine izbjegava gradnju spomenika borcima Vojske RS“, kazao je Drašković.

On je poručio da je sve što se  izdešavalo sa izgradnjom spomenik dokaz da SNSD na patriotizam gleda isključivo kao na sredstvo za ubiranje političkih poena i da Banjaluka ovaj spomenik neće dobiti sve dok je ova stranka na vlasti, saopšteno je iz SDS-a.

(BN)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS