Vladina politika se zasniva na skupim kreditima

Vladina politika se zasniva na skupim kreditima

Prema usvojenom budžetu za 2023.godinu, Vlada Srpske planira da građane zaduži na razne načine u iznosu do milijardu i 900 miliona KM.

Vlada Srpske ne prestaje sa zaduženjima. 22.novembra donijela je odluku o 53.emisiji obveznica Republike Srpske u vrijednosti od 20 miliona KM s ciljem obezbjeđivanja novca u budžetu. Međutim, dodatni problem je to što kamate na tržištu rastu ali Vlada je očigledno spremna da plati kamatu od čak 6 odsto samo da bi zakrpila rupe u budžetu.

Novo zaduženje podrazumijeva emitovanje desetogodišnjih obveznica po fiksnoj kamatnoj stopi od 6%, što je ujedno i najveća kamata u posljednjih nekoliko godina po kojoj će se Srpska zaduživati na tržištu kapitala. To je očigledno obezbjeđivanje novca za budžet i popunjavanje budžetskih rupa, smatraju ekonomisti.

 „Ukoliko mi to radimo da bi povećali broj ljudi koji su neproduktivno zaposleni i da bi održavali status kvo onda u tom slučaju bilo koje zaduženje nije dobro. Ne zadužuju se oni mi se zadužujemo  oni uzimaju naše pare odnosno vlast koju smo mi izabrali u ime nas. Moramo da tražimo račun ukoliko se mi zadužujemo na šta to trošimo hoćemo li imati od tog koristi ili ćemo samo vraćati kredit poslije toga“, ističe Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Prema podacima ministarstva finansija, ukupan dug Republike Srpske iznosi 6 milijardi i 162 miliona KM. To znači da dug po glavi stanovnika Srpske iznosi više od 5 000 KM. Na pitanje da li će tolike dugove RS izdržati, ekonomista Svetlana Cenić kaže:

 „Neće izdržati zato što je odliv stanovništva veliki  i što neko mora da plaća. Zato Miloradu Dodiku je treba i državni nivo jer kreditor će vam prije dati pare ako država garantuje nego ako to radi nekakav entitetski budžet jer ko na ovoj planeti zna za entitete znaju za državu, govorim o velikim kreditorima“, smatra Svetlana Cenić.

Međutim, pored stalnih zaduženja, veći problem predstavlja servisiranje duga za narednu godinu kada dospijevaju rate kredita teške oko 1,1 milijardu maraka.

 „Da bi se takva rupa zatrpala naravno da će se ići u nova velika zaduženja. Kako će to izgledati na međunarodnom tržištu to ćemo vidjeti sljedeće godine. Već sada vidite na domaćem tržištu da je to po skupljim uslovima kao što je bilo ranije što zbog globalnih kretanja  ali i zbog činjenice da su domaći izvori finansiranja iscrpljeni“, kaže Jelena Trivić, profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka.

Prema informacijama Uprave za indirektno oporezivanje BiH,prihodi od indirektnih poreza za 11 mjeseci ove godine iznosili su 9 milijardi i 76 miliona KM i veći su za milijardu i 412 miliolna KM. S obzirom da su ove godine zabilježeni i najveći prihodi od PDV-a, zbog čega se se onda Vlada Srpske stalno zadužuje?

“U budžete RS i FBiH slilo se negdje oko 300 ili 400 miliona više nego prošle godine i vlast predvođena SNSD-om ponovo ide ka novom zaduženju sa potpuno katastrofalnom ekonomskom politikom koja na određeni način pravi veliku štetu budućnosti Republike Srpske“, kaže Branislav Borenović, poslanik u PS BiH.

Prema usvojenom budžetu za 2023.godinu, Vlada Srpske planira da građane zaduži na razne načine u iznosu do milijardu i 900 miliona KM.

(BN Foto:Ilustracija/Capital)

CATEGORIES
Share This