Vladika Joanikije poručio: Borimo se za Crnu Goru Marka Miljanova i Njegoša, režim sprovodi zlu volju prema narodu!

Vladika Joanikije poručio: Borimo se za Crnu Goru Marka Miljanova i Njegoša, režim sprovodi zlu volju prema narodu!

Episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije poručio je da cijela pravoslavna Crna Gora koja se oslonja na tradiciju, na Njegoša i Marka Miljanova, koja baštini tradiciju svojih slavnih predaka, ona je protiv ovog diskiminatornog zakona. Cinično je, dodaje on, taj zakon nazvan zakon o slobodi vjeroispovijeti, oa on je zapravo zakon za progon Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Taj zakon diskriminiše pravoslavnu vjeru i Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Nije dobro za Crnu Goru, za njenu stabilnost i budućnost da se jedan takav zakon donosi. Nije bilo sluha s druge strane da čuje naša upozorenja. Nije bilo odgovarajućeg dijaloga i sada sve to ima ove posledice koje ima. Ohrabruje svakako, svakog čovjeka zdrave pameti i zdrave savjesti, što su mnogi ljudi to vidjeli i kako vrijeme prolazi, svakome je sve jasnije, o čemu se ovdje zapravo radi.

Sada imamo i reakciju ljekara, koji su vidjeli da se ove mjere NKT-a zloupotrebljavaju u političke svrhe i da je u tim odlukama više politike koja je usmjerena protiv Crkve i vjere. I ljekari, advokati profesori Univerziteta, studenti… sve strukture društva su se uključile i podigle svoj glas razuma. Međutim, vlasti ne vjerujem da su spremne da čuju glas razuma, kao što nijesu spremne da vode dijalog sa SPC. Prosto je jasna situacija, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore je nazvao sve one koji učestvuju ulitijama ludacima i ludačkim pokretom, a to je u stvari mirni, civilizovani otpor bezakonju, rekao je on u razgovoru za Sputnjik.

Poručio je da Crna Gora mora da se vrati sebi i svojim korijenima, jedino tako može osigurati svoju ljepšu budućnost.

“Sve se može očekivati u Crnoj Gori kad je vlast donijela ovakav diskriminatorski zakon. Vlast ne uvažava svoj narod, primjenom gole sile hoće da sprovedu svoju namjeru. Vlast sprovodi zlu volju i misle da silom ostvare svoje interese. Najopasnije je u bilo kojoj državi ugrožavati pravo većinske vjere. To ne može biti dobro za Crnu Goru, ne daj Bože da dođe do većih problema, znamo kako je to na Balkanu, rekao je on.

(borba)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS