Vladajući ne odustaju od zakona uprkos upozorenjima na posljedice

Vladajući ne odustaju od zakona uprkos upozorenjima na posljedice

Povodom sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS po kojima bi kleveta i uvreda bile tretirane kao krivično djelo, održan je sastanak novinarske zajednice i nevladinih organizacija s poslaničkim klubovima i grupama u Skupštini.

Sastanak je organizovan na inicijativu novinara i nevladinog sektora, s ciljem da se apeluje da ovakav nacrt bude povučen iz procedure zbog drakonskih kazni i odredbi koje se u njemu nalaze.

Novinari koji su prisustvovali sastanku tvrde da je zakon postavljen na takav način da je u opasnosti svaki građanin koji bi javno govorio o nekoj društvenoj pošasti, i mogao bi da bude predmet krivičnog gonjenja.

Apeli medijske zajednice da se još jednom razmisli o dugoročnim štetnim posljedicama ovakvih drakonskih odredbi nije urodio plodom, jer su šefovi poslaničkih klubova većine najavili da će glasati za ovakav nacrt, navodeći da su i sami bili na meti klevete, kao i njihove porodice.

S druge strane, predstavnici opozicionih partija su rekli da neće podržavi ovakav nacrt i istakli da ga treba povući iz procedure.

Medijska zajednica i predstavnici NVO su pokušali da ukažu poslanicima na sve nakaradnosti koje su u ovom dokumentu i da tim rješenjima neće uopšte uticati na rad anonimnih portala koji najviše šire lažne vijesti i iznose klevete, nego da će uticati na rad medija koji profesionalno rade svoj posao, međutim, predstavnici političkih partija koji su najavili da će podržati ove drakonske odredbe čini se da i nisu dovoljno upućeni šta je sve u nacrtu i kakve bi posljedice mogle da budu po društvo u cjelini ako se usvoji u ovoj formi.

„Utisak je da poslanici koji su bili na sastanku nisu upoznati sa svim odredbama koje donosi ovaj nacrt, a predstavnici medija i NVO sektora pokušali su da im ukažu kako bi to sve u budućnosti izgledalo i da će se svaki građanin Republike Srpske osjećati ugroženim da ne bude krivično gonjen“, rekao nam je jedan od učesnika sastanka.

Posebno je istaknuto da je najspornije ulaziti u ovako opasnu zonu sa ovim nacrtom kada imamo ovakvo pravosuđe, podsjetivši na slučaj novinara Vladimira Kovačevića, koji je tužio dva medija za isti tekst i dobio dvije različite presude, jedan medij je osuđen, drugi oslobođen.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica „Nezavisnih novina“, istakla je da se zanemaruje činjenica na koji način uvođenje klevete mijenja i uništava  funkcionisanje medija i pojedinaca, jer u krivičnom postupku, koji nerijetko traje od tri do pet godina, nemate pravo na potvrdu da niste krivično gonjeni.

„To poslovanje čini nemogućim i godinama možete biti finansijski bez većine prihoda, što neminovno vodi gašenju“, kaže ona.

Siniša Vukelić, šef Kluba novinara Banjaluka, izjavio je nakon sastanka da ima utisak da ni Miloš Bukejlović, ministar pravde RS, nije pročitao odredbe ovog zakona, iako je formalni predlagač. Nekoliko novinara nam je reklo da i dalje nije jasno ko je stvarni autor ovakvog teksta.

Vukelić je kazao da su novinari i nevladine organizacije iznijeli argumente kako će se ovaj zakon negativno odraziti i na medije i na građane, koji bi, kako je upozorio, i zbog lajka na Facebooku ili posta na društvenim mrežama mogli dobiti kaznu od 120.000 maraka. Rekao je da su poslanici vladajuće koalicije najavili da će podržati ovaj nacrt i da očekuju dijalog tokom javne rasprave.

„Ne možemo govoriti o kvalitetnoj javnoj raspravi jer kleveti i uvredi nije mjesto u Krivičnom zakoniku. To treba rješavati u građanskim parnicama“, smatra on.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH, rekla je da tretiranje klevete i uvrede kao krivičnog djela nije prihvatljivo, te da na unapređenju medijskog prostora treba raditi kroz posebne zakone.

„Razloge od njih za ovakav zakon nismo čuli, osim što pojedinci iz vlasti nisu zadovoljni kako mediji izvještavaju o njima i njihovim porodicama“, kazala je ona.

Igor Žunić, šef kluba SNSD-a, izjavio je nakon sastanka da će SNSD podržati ovaj nacrt, za koji tvrdi da nije uperen protiv medija.

„Ovaj zakon se ne odnosi na nekog ko piše istinu, istražuje i mene kao poličara, koji treba mene maksimalno da protrese i sve što ja radim i da sve moje dobije na uvid jer ja sam javna ličnost i političar, i građani treba da dobiju sve informacije, ali one treba da budu istinite i tačne“, rekao je on.*

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This