Vlada nastavlja sa kreditima, a narod sve siromašniji

Vlada nastavlja sa kreditima, a narod sve siromašniji

Građani u prva četiri mjeseca 2022. godine plaćaju skuplje robe i usluge za 230 KM mjesečno. Radi se o robama i uslugama lične potrošnje. Mlijeko, meso, hljeb i gorivo samo u aprilu su skuplji za 13,2%. Svaki građanin BiH troši mjesečno novih 230 KM zbog poskupljenja, istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

„Da bi Vlada RS prikupila veći prihod od 530 miliona KM u budžet, građani su platili porez i usluge skuplje 3,2 milijarde KM za prva četiri mjeseca.  Po građaninu BiH to je iznos od 920 KM u prva četiri mjeseca ili 230 KM mjesečno.  To znači da su građani siromašniji i da mogu manje da kupe mjesečno za 230 KM“, pojasnio je Radović.

On je kazao da je i ranije upozoravao da će inflacija pojesti od jedne do dvije mjesečne plate tokom 2022. godine ali niko iz Vlade se nije obazirao na naša upozorenja.

„Planiranih 50 miliona KM jednokratne pomoći je nedovoljno i predstavlja dalje ponižavanje građana. Sa tih 50 miliona KM je trebalo pomoći najugroženije sa najnižim primanjima i penzijama. Evo pomozite hitno i interventno Mozaik prijateljstva sa 100 hiljada KM“, poručio je Radović tokom skupštinskog zasjedanja.

On je upozorio i na dalji rast zaduživanja Vlade koje se dešava  i pored rasta prihoda čime se krade budućnost naše djece.

„Vi ste nas zadužili u ovoj godini tri puta jednokratno za ukupno 135 miliona KM i to se vraća jednokratno za 5 ili 7 godina i to će vraćati naša omladina a vi sigurno nećete. Eto kako nas Vlada zadužuje. Zamislite domaćinstvo koje se ove godine zaduži 10 hiljada KM, pa naredne podigne 15 hiljada KM i vrati onih 10 hiljada KM. Pa se naredne godine zaduži za 20 hiljada KM i vrati onih 15 hiljada KM. Dakle iznova potrošimo više nego što smo zaradili. I ove godine će nam Vlada povećati dug za 161 milion KM“, poručio je zamjenik predsjednika SDS.

(BN)

CATEGORIES
Share This