Veterani ostaju u parku do ispunjenja zahtjeva

Veterani ostaju u parku do ispunjenja zahtjeva

Poboljšanje materijalno – društvenog položaja. Veća mjesečna primanja. Tematska sjednica NS RS i Izmjene Zakona o pravim boraca. Četiri su osnovna zahtjeva borca i veterena upućena vlastima RS.

Veterani tvrde da 25 godina poslije rata postoji 214 kategorisanih boraca, najmanje dvije trećine lažnih boraca koji odnose sredstva onima koji bi stvarano trebali da ih primaju.

”Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Pokazaćemo mlađim naraštajima šta ih čeka sutra ako zatrubi ratna truba. Ovo šta se danas radi je pokazatelj vlasti ako imaju ovakav odnos prema onima koji su stvarali državu i institucije, onda je jasno kakav odnos imaju prema ostalim kategorijama stanovništva”, kaže Risto Jeftić predsjednik Veterana odbrambeno – otadžbinskog rata.

Veterani posebno traže izmjene Zakona o pravima boraca. Postojeći Zakon donesen je kažu, prevarom 2013. godine i sadrži propuste koji, kako tvrde, odgovaraju isključivo pojedincima koji ne rade u korist boračke populacije.

”Donošenjem tog sramnog Zakona koji se primjenjuje 7 godina uz aminovanje BORS-a nanesena ogromna nepravda istinskim borcima, kojima su ukinuta mnoga prava. Mnogi su ostali bez boračke penzije. Pretpostavlja se da je oko 40.000 njih izgubilo pravo”, kaže  Nedeljko Klincov iz udruženja Veterani odbrambeno – otadžbinskog rada Gradiška.

Nakon protesta jedni će kući, jedni će, ipak, ostati u parku. Šator je spreman.

”Dosta više satanizacije. 25 godina na rubu smo egzistencije. Ono što smo stvarali, drugi ubiru plodove. Mi prosimo, ne radimo. Zadnji je vakat došao za borce. Nećemo se povlačiti iz parka dok ne dođe do tematske sjednice na kojoj će se raspravljati o borcima”, kaže Momir Dabić, iz udruženja Veterani odbrambeno – otadžbinskog rata Sokolac.

Obraćajući se okupljenim borcima, poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković rekao je da će na prvoj narednoj sednici Skupštini Srpske tražiti da se donese zakon da svaki borac dobija mesečno dodatak koji će biti obračunat tako da za svaki mesec proveden u ratu borcima bude isplaćeno 10 maraka. U slučaju smrti, porodica preminulog borca dobijaće polovinu mesečnog dodatka, dodao je Stanivuković. Rekao je da mu je čast što su ga borci pozvali da im se obrati.

Oni koji ostanu u parku sutra ujutru predaće u NS RS zahtjev za održavanje tematske sjednice. Isti zahtjev, nakon toga, dostaviće i u Palatu RS.

(BN TV)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS