Veći prihodi u budžetu, a sve manje opštinama

Veći prihodi u budžetu, a sve manje opštinama

Iako je oko 92 miliona konvertibilnih maraka naplaćeno više sredstava od indirektnih poreza u mjesecu januaru ove godine, u lokalne zajednice po osnovu doznaka Vlade Republike Srpske „slilo“ se u prosjeku za oko 10 %  manje sredstava po istom osnovu u odnosu na prošlu godinu, izjavio je Đorđe Milićević, član Predsjedništva SDS i načelnik opštine Šamac.

On kaže da razlog za to treba tražiti u činjenici da je Vlada Republike Srpske mnogo više finansijskih sredstava u mjesecu januaru utrošila na otplatu spoljnog duga nego u prošloj godini.

Milićević napominje da se kontinuitet slabog priliva sredstava po osnovu indirektnih poreza, nastavlja i u prvim danima mjeseca februara.

„Evidentno je da se teret otplate spoljnog duga Republike Srpske koji je iz godine u godinu sve veći prebacuje na budžete lokalnih samouprava, dakle opština i gradova u Srpskoj. A ukoliko ovoj činjenici dodamo i podatak da je samo u 2022. godini, Vlada umanjila budžete lokalnih zajednica u prosjeku između 200.000 – 500.000 КM, po osnovu Odluke o ukidanju komunalnih taksi za isticanje  firme, onda ne treba posebno naglasiti činjenicu da se nastavlja potpuno ignorantski odnos ‘ekspertske’ Vlade prema potrebama lokalnih zajednica“- izjavio je Milićević.

On napominje da nešto bolje prođu opštine i gradovi okupljeni pod znakom SNSD-a, jer im se dio sredstava nadoknadi tokom godine kroz netransparentne dodjele sredstava za infrastrukturne projekte.

(BN Foto: SDS)

CATEGORIES
Share This