Vaskrsli su Prebilovci, a organizacija Srbi za Srbe pomaže povratnike u ovo mjesto

Vaskrsli su Prebilovci, a organizacija Srbi za Srbe pomaže povratnike u ovo mjesto

Na lijevoj obali rijeke Bregave, nadomak opštine Čapljina nalaze se Prebilovci, mjesto koje oslikava svu golgotu srpskog naroda, mjesto radjanja, stradanja i vaskrsnuća….

Krvave 1941. godine od Hrvatsko- Ustaške ruke pod komandom zločinca Ivana Jovanovića poznatijeg pod nadimkom Crni, u augustu mjesecu stradalo je više od 800 Srba civila, mahom djece mladje od 14 godina. Do tada je ovo mjesto važilo za bogato, a brojalo je preko 1200 stanovnika.

Gotovo da ne postoji srpsko ime koje nije stradalo u ratnim godinama u Prebilovcima, a ovaj zločin Komunističke vlasti su vješto zataškavale, a jame sa nedužnim žrtvama, njih oko 4000 su čak i betonirale.Direktno sa mjesta zločina, od kame, noža i malja krvoloka uspjeli su pobjeći supruga Marka Ekmečića sa dvije djevojčice, Joka Jahura rodjena Ekmečić i Mara Bulut. Ostatak stanovništva, pretežno muškarci, koji su izbjegli stradanje u tišini obnavljaju kuće i rade imanja, djeca se radjaju, a o zločinu ćute, ali ga ne zaboravljaju. Raspadom SFRJ istina je ugledala svjetlo dana, a budjenje Srpske svijesti donosi i kraj ćutanja o ovom zločinu, jame su otvorene a prizor koji je u njima zatečen i broj žrtava su bili opomena Srbima u ratu koji u BiH izbija upravo tih godina.

I u ovom ratu Srbi su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta, stradali, a portu Crkve su minirali potomci zločinaca iz 1941.godine sa svojim istomišljenicima. Kraj rata je ujedno i povratak Srba u ovo mjesto, koji će najaviti obnovu hrama, nova radjanja i krštenja, dječiji plač i roditeljski osmjeh, a oni će konačno nadamo se dati svima doznanje da je ovo mjesto Božije,Srpsko i ničije više.

Krštenje Sare Dragićević

 

Braća Nikola i Dejan Dragićević su početkom otadžbinskog rata devedesetih godina izbjegli u Gacko. Nikola je u braku sa suprugom Slavicom u ovom mjestu dobi sina Pavla i kćerku Saru. Početak obnove hrama i njihov povratak u Nikolino rodno mjesto su se poklopili. Hram Vaskrsenja Hristovog osvještao je, Njegova svetost patrijarh srpski G. Irinej u prisustvu 20 vladika i preko 200 sveštenika u prisustvu blizu 10000 hiljada vjernika. Upravo je toga avgusta 2015. godine krštena Sara Dragićević i najavila ljepše dane za sve Prebilovačke Srbe. Inače njeni roditelji se bave isključivo poljoprivredom, a od povratka su dobili još troje djece, Sonju, Sanju i Petra.

Krštenje najmladjeg Petra

Organizacija Srbi za Srbe je prepoznala entuzijazam ove porodice i nedavno im uručila vrijednu pomoć u vidu poljoprivrednih mašina ( Traktor sa priključcima- 21.000 KM), koji će ovoj porodici koja može poslužiti kao primjer, kako se uz ljubav i vjeru snovi mogu ostvariti, pomoći da lakše održavaju i obradjuju porodično imanje. Dragićevići su svjedoci prebilovačkog Vaskrsnuća i njegov dio. Da žive srpski Prebilovci, i da su zdravi Srbi u njemu, da se zločini ne zaborave i ponove.

Autor: Oleg Šuković

CATEGORIES
Share This