„Užareni su mi telefoni od poziva i poruka“ Prosvjetari u Srpskoj još nisu dobili platu

„Užareni su mi telefoni od poziva i poruka“ Prosvjetari u Srpskoj još nisu dobili platu

Zaposleni u prosvjeti i u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske još nisu dobili platu koju inače primaju svakog 22-23. u mjesecu.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić kaže da su mu svi telefoni “užareni” od poziva i poruka i da u grupama prosvjetara svi pišu samo o platama.

– Jutros sam se čuo sa ministarkom prosvjete koja kaže kako je sve ok i da se plate isplaćuju redovno. Jasno je da je riječ o kašnjenju od nekoliko dana, ali to, recimo nijednu banku ne zanima kada hoće da naplati ratu kredita. A većina radnika ima neki kredit – kaže Gnjatić.

On navodi da Vlada RS ipak nije prekršila Zakon o radu i Zakon o platama, jer se po odredbama plate za prethodni mjesec isplaćuju do kraja tekućeg mjeseca. – Sve do 30. juna se toleriše, a poslije toga je kršenje zakona – navodi Gnjatić.

U oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Srpskoj je zaposleno oko 23.000 radnika.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, čiji članovi su i zaposleni u Fondu PIO, potvrđuje da u ovom fondu radnici nisu dobili plate. – Oni plate inače dobijaju kad i prosvjeta – kaže Marić koji očekuje da će plate prostalim budžetskim korisnicima biti isplaćene najkasnije do kraja mjeseca, odnosno do 30. juna.

Podsjećamo da je Vlada RS prošle sedmice bila pod “finansijskim udarom” jer je u jednom danu morala da vrati 336 miliona KM po osnovu zaduženja na Bečkoj berzi.

Iako to niko ne želi javno da kaže, ali, to to je, po svemu sudeći, razlog zbog kojeg nisu bili u mogućnosti da isplate plate budžetskim korisnicima ustaljenom dinamikom.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This