Uvoze meso iz zaraženih zemalja a naše propada

Uvoze meso iz zaraženih zemalja a naše propada

Savjet udruženja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj uputili su dopis Savjetu ministara i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da je, nakon pojave pandemije korona virusa i uvođenjem vanrednih mjera u BiH, došlo je do smanjenja tražnje živih životinja, prvenstveno tovnih junadi i svinja.

“Imajući u vidu da se nismo riješili ni nagomilanih količina utovljenih životinja iz prethodnog perioda ovaj zastoj u potražnji je prouzrokovao prerastanje životinja za klanje. Po našim saznanjima ovih dana zaustavljen je i izvoz mesa za Republiku Tursku, pa je i to doprinijelo padu potražnje”, navodi se u dopisu i dodaje da svakodnevno dobijaju informacije s terena da se u BiH uvoze ogromne količine mesa.

“Interesantno, upravo iz zemalja EU koje su epicentri zaraze i koje su pokazale svoju bezosjećajnost s nama van EU. Dok mi kupovinom njihovog mesa, dodatno sumnjivog, stimulišemo njihovu poljoprivredu, domaći proizvođači, na pragu proljetne sjetve, živu stoku koju utove nemaju kome da prodaju. A ako je ne prodaju, neće imati novca za kupovinu sjemena i đubriva, neće blagovremeno posijati i eto problema”, naglašavalju poljoprivredni proizvođači.

Podsjećaju da je i član predsjedništva BiH Milorad Dodik apelovao juče na poljoprivrednike da zasiju svaki pedalj obradive zemlje, svjestan šta nas čeka nakon ove krize, poljoprivredni proizvođači navode i da ministarstvo poljoprivrede RS sprema set mjera za poboljšanje uslova sjetve.

Međutim, ako stoji u dopisu, sve je to beskorisno “ako na jednoj strani dobijamo a na drugoj gubimo već dobijeno”.

“U vezi s tim smatramo da je u opštem interesu, a naročito u ovakvoj situaciji da se pristigle utovljene životinje otkupe i pokolju kako bi novi turnus mogao biti useljen. Time bi imali višestruku korist, a vrlo važna je i ta da bi novouseljene životinje za utrošenu hranu ostvarivale prirast nasuprot sadašnjem stanju gdje prerasle životinje troše hranu a ne ostvaruju rentabilan prirast. Nedopustivo je da se u ovoj situaciji dozvoli uvoz mesa a imamo domaće bikove i svinje koje prerastaju”, upozoravaju poljoprivredni proizvođači.

Oni naglašavaju da se ne smije zanemariti činjenica da se meso uvozi iz zemalja u kojima je nivo zaraze daleko veći nego u BiH što je dodatno zabrinjavajuće.

“Kako smo i do sada uvijek bili objektivni i korektni u svojim zahtjevima i predlozima i ovoga puta smo u Savezu svjesni i mogućnosti zloupotreba ove situacije u smislu nokontrolisanog rasta cijena domaće stoke. Stoga predlažemo da se maksimalne cijene otkupa ograniče i to za tovnu junad na 4,30 KM /kg, a za tovne svinje na 3,20 KM/kg”, navode u dopisu poljoprivrednici.

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS