Ušli smo u pogrešan voz, a na vidiku nema dobre stanice

Ušli smo u pogrešan voz, a na vidiku nema dobre stanice

– Politički ambijent i pravna sigurnost su ozbiljno zakazali u Republici Srpskoj i u takvim uslovima biznis i kapital slabo funkcionišu, ukazali su sagovornici u emisiji „Izazovi“ BN televizije. Upozorili su da najave međunarodne zajednice o uvođenju sankcija, može dovesti do ozbiljnog smanjenja investicija u Rešublici Srpskoj.

– I dalje se borimo za vazduh, koliko smo problema gurali pod tepih, koliko smo pogrešnih poteza napravili, kaže Drago Kalabić, bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupstini BiH.

On upozorava da Balkan postaje mjesto sudara velikih sila i idemo u neizvjesnost.

– Ima ona narodna, kada uđete u pogrešan voz, svaka stanica je pogrešna. Tako i mi, bojim se, da smo u jednom momentu ušli u pogrešan voz i da nije na vidiku neka dobra stanica na kojoj bi trebali voz zaustaviti i izaći – kaže Kalabić i ukazuje da je, nažalost,  jedina matematika ministra finansija i 1998. i 2021. godine bila koliko se možemo zadužiti, a ne koliko možemo zaraditi.

– Budžet Republike Srpske sa budžetima opština je skoro 70 odsto BDP-a, a prije rata je bilo svega deset odsto, što znači da smo mi potrošačko društvo, kaže ekonomista Aleksa Milojević i pita Vladu: Šta znači oboriti doprinose i poreze, a više se zadužiti? Ko koga laže?

– Vlada Republike Srpske vara narod. Samo pola BDP-a zaradimo, a imamo najveći iskazani DBP kad se najviše zadužimo. To je opasna zamka. Nije naš BDP 10 milijardi, već pet, a nisu naši dugovi 5 milijardi, već 15, 20 milijardi, upozorio je Milojević.

Poslovna zajednica podržava poresko rasterećenje privrede, ali ukazuje da je za stabilan posao, jačanje ekonomije i standarda građana potreban je povoljan politički ambijent. U svjetlu sankcija ne može se raditi.

– Imamo ozbiljne najave koje već plaše i naše partnere iz Evropske unije i SAD što u konačnici ukazuje da možda ćemo imati i smanjene investicije. Mi želimo poslati poruku da to nije ambijent u kojem mi želimo da poslujemo, rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Aćić je ukazao da je potrebno depolitizovati resurse Republike Srpske i smanjiti pritisak javne potrošnje.

(BN)

CATEGORIES
Share This