Usaglašene politike SNSD i SDA podrške Azerbejdžanu

Usaglašene politike SNSD i SDA podrške Azerbejdžanu

Tokom vikenda i u prva dva dana ove sedmice ponovno su buknule žestoke borbe između Jermenije i Azerbajdžana u decenijama dugom sukobu oko spornog područja Nagorno Karabaha. Mobilizacija vojske izvršena je na obje strane, teško naoraženje je na položajima, dejstvuje, i mrtvih ima takođe na obje strane.

Područje južnog Kavkaza, na kojem se nalaze zaraćene zemlje, graniči sa Rusijom, Iranom i Turskom. Premreženo je brojnim naftovodima i plinovodima kojima se energenti s područja Kaspijskog mora izvoze na svjetska tržišta. Sukob širih razmjera mogao bi negativno uticati na svjetsku ekonomiju i niko ga ne priželjkuje.

Kod ovako krupnih svjetskih događaja, u ranijim godinama, navikli smo da iz Banjaluke i Sarajeva dolaze potpuno suprotstavljeni stavovi. Ovoga puta nije tako.

SDA i Bakir Izetbegović podržali Azerbejdžan

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i potpredsednik Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je da jermenska strana snosi „punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbajdžanu”, čime je direktno podržao Azerbejdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah, javio je BiH portal Dnevnik, a prenosi Tanjug.

„Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu, nakon artiljerijskih napada jermenskih snaga. Po međunarodnom pravu, region Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana i objavljivanje rata od Jermenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati” smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbejdžana po svemu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine.

SNSD i Milica Marković podržali Azerbejdžan

Visoki funkcioner SNSD-a Milica Marković, nekadašnji član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je svojevremeno bila angažovana za izradu izvještaja o dešavanjima na Nagorno Karabahu, sličnog je mišljena “Jermenija je proglasila ratno stanje i mobilizaciju na svojoj teritoriji. To samo govori da nije bilo trajnog rješenja za konflikt kada je trebalo da se to desi i to nije dobro” izjavila je Markovićeva za Agenciju Anadolija.

U januaru 2013. godine Markovićeva je, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zajedno sa Klubom SNSD-a, bila predlagač rezolucije o podršci teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Azerbejdžana.

“Rezolucija je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. To nije uradila samo BiH. To su uradile i neke druge države, prije svega, Srbija koja je donijela istu takvu rezoluciju. I to se u potpunosti uklapa u kontekst koji poštuju i pridržavaju se odredbi međunarodnog prava. A, to znači da je teritorijalni integritet i suverenitet jedne priznate države nepovrediv i da se kao takve moraju poštovati. S te strane mislim da BiH ništa nije pogriješila i da je na taj način samo potvrdila da je jedna od zemalja koja poštuje odredbe međunarodnog prava, kao što je to uradila i Srbija” izjavila je Markovićeva juče za Anadoliju i dodala “Te se rezolucije sa ove vremenske distance mogu smatrati kao deklarativna podrška jednoj zemlji, potpuno logična u tom trenutku.”

Jedina razlika u političkim stavovima podrške Azerbejdžanu između Bakira Izetbegovića iz SDA i Milice Marković iz SNSD je u tome što je stanje u Nagorno Karabahu Izetbegović uporedio sa ratom u BiH, a Markovićeva sa situacijom na Kosovu i u Kninskoj krajini “To je otprilike ista priča kao što su protjerani Srbi sa Kosova, Srbi iz Kninske krajine. To isto se desilo i sa Azerbejdžancima koji su potisnuti u unutrašnjost zemlje” navela je Markovićeva u tekstu koji je juče prenio Glas Srpske.

Ko su sukobljene strane u Nagorno Karabahu?

Jermenija je zemlja s većinskim hrišćanskim stanovništvom, njih nešto više od tri miliona, dok Azerbajdžan ima oko devet miona stanovnika, uglavnom muslimana. Između dvije zemlje ne postoje nikakvi diplomatski odnosi.

Etničke napetosti oko Nagorno Karabaha počele su još 1988. godine, dok su obje zemlje bile dio Sovjetskog Saveza, a otvoreni rat buknuo je 1992. godine. Primirje je potpisano 1994. godine, ali su se povremeni sukobi nastavili sve do danas.

Nagorno Karabah službeno je područje u Azerbajdžanu veličine 4.400 kvadratnih kilometara, u kojem živi 137.737 stanovnika. Prema podacima iz 2005. Jermeni čine 99,7 posto stanovništva.

SAD priznale turski genocid nad Jermenima

Predstavnički dom Kongresa SAD, 30. oktobra prošle godine, formalno je priznao genocid Turske nad Jermenima neobavezujućom rezolucijijom koja poziva na “sećanje na genocid nad Jermenima” i “odbacivanje pokušaja povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima”, za koju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca.

Genocid je počinilo Otomansko Carstvo, čiji je politički nasljednik današnja Turska. Započeo je 1915. godine i u njemu je pobijeno između 800 hiljada i 1,5 miliona Jermena.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS