Ukrajince je preskupo koštalo napredovanje, evo šta sledi!

Ukrajince je preskupo koštalo napredovanje, evo šta sledi!

Nedavni ukrajinski kontranapad posle neuspešnog porodora na jugu- hersonskom pravcu i operativnog prodora Ukrajinaca i njihovo izbijanje na granicu sa Rusijom 35 km severno od Harkova izazvala je šok. Zbog toga odlučili smo da iznalaiziramo tu čuvenu vojnu operaciju i da li je ruska vojska doživela poraz i sledi li predaja Kremlja i pobeda Kijeva?!

Dok su Rusofili u Srbiji plakali, pojedinci u regionu slave i likuju o situaciji koja se nadvila nad Rusim i koji navodno ostavljaju masovno opremu i beže i da je vreme da se kao što neki kažu uz bojni poklič krene ka Moskvi.

Ruska Vojska, ISDM, Ukrajina, Harkov
FOTO: PRINTSCREEN/TWITTER

Elelm šta se to tamo dogodilo.

Od kraja avgusta, tačnije od 29.8.2022 godine ukrajinska vojska izvela je dva velika napada uz pomoć NATO pakta, odnosno podrškom u obaveštajnim informacijama, obuci ukrajinske vojske i opremanjem jednica. Neke procene Kijeva njihovog vojnog analitičara Ilia Ponomarenka navode da je takvu obuku pre ofanzive u inostranstvu prošlo 5.000 pripadnika, što je ekvivalnet jedne brigade pri maksimalnoj popunjenosti od 100 odsto.

Ukrajinci su na Hersonskom pravcu podigli protiv Rusa 10.000-15.000 vojnika, a u Harkovoskoj 30.000 prema jednim izvorima, a drugim 50.000 vojnika. Što se tiče tenkova, oklopnih vozila angažovan je podjednak broj na oba pravca oko 500 raznih doniranih vozila iz članica NATO. Dok je na Hersonskom pravcu posle nekoliko dana zaustavljen prodor i nije zauzet nijedno veće mesto, koje kod Ukrajinaca svi imaju, kao i na Zapadu stratešku važnost, u Harkovskoj oblasti prodor je bio ogorman. U harkovoskoj oblasti nagažovano je 30.000 vojnika. Ruska vojska na ovom prostoru imala je malo snaga koje su bile nedovoljne da talase vojnika zaustave. Zato je naređeno i povlačenje,

Negde uz borbu, a negde bez toga. Ukrajicni su dnevno osvajali teren večičine 50×70 kilometara. Gubici prema ruskim izvorima bili su 6-8 hiljada, ukrajinci su ćutali o gubicima, prikazujući zarobljenu tehniku i osvojena sela i manja naselja u harkovskoj oblasti. Kada je borba na tom pravu uspela da se koliko toliko konsoliduje, ukrajinska vojska krenula je u pripremu trećeg pravca Zaporoškog.

Čuveni ukrajinski vojni analitičar Illia Ponomarenko objavio je u sredu 14.09.2022. da su Ukrajinci na oba pravca izgubili 10.000 vojnika

“Tužna strana onoga što se sada dešava je da je preko 10.000 ukrajinskih vojnika moralo da pogine da bi dokazalo da Ukrajina može da pobedi i da Zapad konačno mora da prestane da okleva i pošalje ogromnu pomoć u odbrani da pomogne okončanju ovog rata”, napisao je on, ali nije dodao i koliko je ranjenih vojnika.

Koliko su Rusi izgubili na ovom pravcu za sad ne znamo, ali s obzirom na manju brojnost, cifra ukupnih gubitaka je svakako manja. Evidento je i da su Ukrajinci na ovaj pravac podigli svu stratešku rezervu ili bar veći deo, dok su Rusi prvo konsolidolavi, a onda počeli da dolvače rezerv s tim da su u pitanju dobrovoljci kako vojna lica, tako i građani uz specijalne jednice pod kontrolom GRU, ruske vojne obaveštajne službe.

Sada već svi postavljaju pitanje, a kada će da krene ruska ofanziva, da li će je uopšte biti ili su Rusi poraženi, a rat skoro gotov. Dok neki crtaju mape i tumače strategiju, autori ovog teksta pokušali su da osvetle i ovu priču, da li je kontraofanziva počela ili ne?

Vojni komentator Boško Jovanović izneo je svoju procenu situacije na istoku Ukrajine, čiju anlizu prenosimo u celosti.

Ukrajina, helikopter
FOTO: PRINTSCREEN/TWITTER

“Kako sam u tekstu Ukrajinska ofanziva od milion vojnika mit ili stvarnost koja je objavljena 18. jula dao plan koji je potreban da se izvrši ukrajinska protivofanziva, sada ću da dam plan ruske protivofanzive koji je prost.

Iako se paničilo bez ikakvog razloga među Srbima da su Rusi ovakvi i onakvi, da ne znaju da ratuju. Rusi znaju da ratuju, ukrajinci ne znaju. Jer čak i da Ukrajina zauzme Belgorod i zauzme Kursk, Rusija nije izgubila rat. Ljudi moraju da shvate da su Rusi sami spalili Moskvu 1812. pa su pobedili Napoleona. Kutuzov je tad rekao: “Da bi Rusija živela Moskva mora da gori”. Znači Rusima nikakve žrtve nisu problem. Izgubili su milion vojnika u bici za Moskvu. Rusi mogu da trpe, pa su trpeli 900 dana gladi bez ikakvih sredstava u opsadi Lenjingrada. EU je trenutno Rusiju uspešno vratila u Sovjetski Savez. To je rađeno bez ikakvog plana sankcija Zapada i osnovni razlog za sankcije je zapadna bahatost.

Kao što su Rusi dopustili Nemcima da dođu do Moskve, a onda pozvali jednice iz Sibira koje su bez problema odbacile 300 km dalje nemačke trupe, razvlačenjem ukrajinske vojske do ruske granice se otvara mogućnost da se sa ruske teritorije gađa ukrajinska vojska i da se izvrši okruživanje ukrajinske vojske napadom na bokove. Pošto je ukrajinska vojska dosta blizu ruske teritorije, ruska kontraofanziva ne zahteva mnogo resursa, dok odbrana linije koju drži Ukrajina zahteva dotur municije, opreme i sveže vojske. Rusi idu na vrlo prostu taktiku koju je smislio GRU da Ukrajinu ostave bez struje, vode, gasa, pa Ukrajina može da dođe do Moskve, da je spali! Može da dođe do Vladivostoka, ali bez struje i vode Ukrajina ne može da opstane. Mi smo za vreme bombardovanja imali struju zahvaljujući EPS-u i dobroj pripremi za taj rat. Mi smo se za razliku od Ukrajinaca pripremili za taj rat. E sad što se to nije završilo kako je trebalo, to je drugo pitanje.

Rusija, Ukrajina, rat, mapa
FOTO: KURIR

Ruska kontraofanziva će možda doći u novembru, decembu, njima se ne žuri. Zelenski je više puta izjavio da Zapad treba da utiče da se rat završi pre same zime, jer Ukrajinci neće moći da prežive zimu, tako da Rusi nema potrebe da žure. Svi možemo da se setimo propagandnih filmova gde Gebels poziva Nemca da skupe toplu odećiu i šalju je na istočni front. Vermaht je hteo da ratuje sa Rusima ali se za zimuu nije pripremio, pa je bilo bože svašta ko ratuje proitv Rusa , mada se ne pripremi za zimu. Ko je izdržao što su Rusi, izdržaće i sankcije Zapada, koje su ništa u odnosu na sankcije SRJ, pa smo i mi izdržali. Ne postoji ni jedan razlog za paniku kod rusofila. Krivi Rog ostavljen bez struje, polako jedan grad u Ukrajnini GRU-ovski, ostaje bez infrastrukture. Strateški neće se zauzimati teritorija, nego će se ići na slamanje otpora, ali to je viša matematika za tastatura ratnike, a kad bi se svi razumeli u strategiju i sve, verovatno ne bi postojali pravi stručnjaci.

Kurir.rs/Andrej Mlakar/Boško Jovanović

CATEGORIES
Share This