U Srpskoj sve manje đaka, pojavio se višak nastavnika

U Srpskoj sve manje đaka, pojavio se višak nastavnika

Zbog smanjenja broja djece u školama u Republici Srpskoj, pojavio se tehnološki višak nastavnika. Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić nedavno je obećala da niko od njih neće dobiti otkaz, ali u ova obećanja malo ko od nastavnika vjeruje. Kako su naveli, nema tog zakona koji će ih zaštititi od prazne učionice.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, u prvi razred osnovne škole u Republici Srpskoj upisana su 173 učenika manje nego lani. To znači da će u školskim klupama u septembru biti sedam razreda manje. Ovo je nastavak negativnog demografskog trenda, koji je iz godine u godinu poražavajući. Manje se rađa djece, a istovremeno odlaze kompletne porodice iz Srpske u potrazi za boljim životom.

– Mi prirodni priraštaj imamo sa negativnim preznakom, odnosno imamo manje živorođenih od umrlih, i svaka sljedeća generacija je manja od prethodne, tako da na tako i umanjene generacije, a to znači i umanjen broj upisanih osnovaca, negativno djeluje negativan saldo u polju spoljnih migracija, navodi demograf Aleksandar Čavić.

U seoskim sredinama su škole gotovo prazne. Sve je više nastavnika bez ispunjene norme časova, tako da, kako kažu, strahuju od otkaza.

– Imamo škola gdje ove godine nije upisan nijedan prvačić, a veliki je broj škola koje u razrednoj nastavi od prvog do petog razreda imaju
maksimalno devet do deset učenika.To je alarm za uzbunu, kaže Rade Simeunović, profesor razredne nastave u OŠ „Sveti Sava“u Bijeljini i
navodi da ako se ovako nastavi, neminovno će ljudi iz prosvjete ostati bez posla, jer nema tog zakona koji će ih zaštititi od prazne učionice.

Da bi se, bar za neko vrijeme primirilo nezadovoljstvo nastavnog kadra, ministar prosvjete Natalija Trivić je obećala – otkaza neće biti.

– Dok god sam ja na poziciji ministra prosvjete i kulture Republike Srpske nijedan zaposlenik neće dobiti otkaz odnosno neće biti potpuni
tehnološki višak u školama u Republici Srpskoj, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Simeunović navodi da ako je ministarka ovim ulila nadu prosvjetnim radnicima koji imaju ovaj problem, jer su već proglašeni tehnološkim
viškom, trebala je da kaže i mjere na koji način to treba da riješi.

– Svojevremeno je sindikat predlagao mjere da se smanji broj učenika u odjeljenjima. Tako bi dobili više odjeljenja u određenim školama i tim bi za neki period spasili kolege od tehnološkog viška i ostajanja bez hljeba, narodnim jezikom rečeno. Da li će ministarka krenuti tim putem da se ovo riješi, ostaje da vidimo – rekao je Simeunović.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske je do sada više puta tražio od Vlade da se povećaju primanja u prosvjeti, kako bi 70-80 odsto plate pokrivalo potrošačku korpu. Nažalost, to nije u ozbiljnoj mjeri shvaćeno u resornom ministarstvu.

(Bntv)

CATEGORIES
Share This