U predizbornoj igri SNSD-a opozicija nije učestvovala

U predizbornoj igri SNSD-a opozicija nije učestvovala

Opozicija nije htjela da učestvuje u predizbornoj igri SNSD kojom se uvlači Republika Srpska u veoma opasnu avanturu, koja može da dovede i do ugrožavanja mira i bezbjednosti, istakli su u emisiji „Izazovi“ BN TV lideri SDS-a i PDP-a. Oni su upozorili da je to predizborni blef SNSD koji može skupo da košta građane Republike Srpske.

REPUBLIKA SRPSKA10.12.2021 | 23:08

U predizbornoj igri SNSD-a opozicija nije učestvovala

Legitimno je pravo Republike Srpske da traži povrat nadležnosti koja su prenesena na Bosnu i Hercegovini, tvrdi predsjednik SDS-a Mirko Šarović, ali kako navodi to je pogrešan put na koji predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, uz saglasnost skupštinske većine hoće da uvuče Republiku Srpsku, što, kako upozorava Šarović, može da bude veoma opasna avantura.

– Ispred legitimiteta, treba staviti odgovornost i razum. Potrebno je da postignemo unutrašnji konsenzus i da vidimo šta mi u datom trenutku da učinimo. Da li treba da se dogovaramo sa partnerima iz Federacije ili to možemo da uradimo sami. Onaj ko misli da možemo sami, mislim da obmanjuje javnost, rekao je Šarović i postavio pitanje – Da li mislite da se mogu formirati dvije vojske bez rata.

– Ne, to je opasno. Nije to igrica za djecu, upozorio je Šarović.

Posebna sjednica Narodne skupštine bila je bespotrebna farsa kojom SNSD pokušava da na teškim političkim temama održi vlast, rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović i ocijenio da je to prevara.

– Za nešto više od osam mjeseci su izbori u Republici Srpskoj i zato prolongiraju donošenje zakona o povratu nadležnosti za šest mjeseci. Istovremeno, imaju već najavu svog političkog brata Bakira Izetbrgovića da će tada podnijeti apelaciju Ustavnom sudu vezano za te zakone, što će opet biti neka vrsta političke igre, kaže Borenović.

S druge strane, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocjenjuje da se u Srpskoj stvara otpor ovoj, kako je rekao, avanturi Milorada Dodika. On smatra da ne bi trebalo da sve ode ka konfliktu.

– Šta hoće Dodik s vraćanjem nadležnosti? Mislim, prije svega, da pravosudni sistem pocijepa, da ima u Republici Srpskoj dio pravosudnog sistema pod svojom kontrolom, da nema OSA-u i SIPA-u, dakle, sve ono što se bori protiv pojedinaca koji su korumpirani, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio da Dodik pokušava da uvuče kompletnu Republiku Srpsku u jednu avanturu, ali kako kaže, to je ćorsokak, ulaz u slijepu ulicu.

– Nadležnosti su prenesene definitivno i njihov pokušaj vraćanja u nadležnost Srpske bi bio udar na ustavno-pravni poredak BiH. Ti koji bi to radili bi došli pod udar zakona, rekao je Izetbegović.

Politički analitičar Vehid Šehić kaže da u Bosni i Hercegovini krize ne pravi međunarodna zajednica, vec politicari. Ne rade za građane, što
neminovno vodi ka sankcijama.

– Građane se ljude na međunarodnu zajednicu, umjesto da se ljute na svoje političare koji su generatori krize u BiH“, rekao je Šehić.

(BN)

CATEGORIES
Share This