U „nepostojeće“ hidroelektrane „Bistrica“ uloženi milioni maraka

U „nepostojeće“ hidroelektrane „Bistrica“ uloženi milioni maraka

Hidroelektrane (HE) „Bistrica“ iz godine u godinu „gutaju“ milione maraka, iako još nije ni započeta njihova gradnja. Uprava „HE na Drini“ u najnovijem planu poslovanja predvidjela je da HE „Bistrica“ dokapitalizuje sa čak 25 miliona maraka do kraja 2023. godine, otkriva portal CAPITAL.

U „HE na Dini“ uradili su Konsolidovani plan poslovanja za period 2021-2023. godina u kojem je navedeno da su ranije kupljno preduzeće Hidroelektrane „Bistrica“  za 20,7 miliona KM, ali i da je neophodna dokapitalizacija te firme.

„U 2020. godini realizovana je dokapitalizacija društva HE „Bistrica” od 4,1 milion  KM, čime je osnovni kapital društva povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM“, naveli su u „HE na Drini“.

U cilju finansiranja Plana investicija i troškova tekućeg poslovanja, dodaju, neophodna je dalja dokapitalizacija Hidroelektrana „Bistrica“,

„Preduzeće „HE na Dini“ u periodu 2021-2023. godina planira izvršiti dokapitalizaciju povećanjem osnovnog kapitala društva Hidroelektrane „Bistrica” u ukupnom iznosu od 25.196.000 KM, od čega se za finansiranje planiranih investicija odnosi 11.266.000 KM, a za finansiranje tekućih troškova poslovanja 13.930.000 KM“, istakli su u „HE na Drini“.

Naime, izgradnja tri hidroenergetska objekta na rijeci Bistrici, ukupne vrijednosti 235,2 miliona KM, dogovorena je sa kineskom kompanijom China National Aero-Technology Internacional Engineering Corporation (AVIC).

Republika Srpska navedene hidroelektrane planira graditi iz kredita, a u tu svrhu Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) emitovaće obveznice na Bečkoj berzi, potvrdila je i Zora Vidović, ministar finansija RS.

Biće emitovane obveznice u vrednosti od 140 miliona evra, a dobijena sredstva bi trebalo da budu iskorišćena za gradnju hidroelektrana „Dabar“ i „Bistrica“.

Podsjećamo, portal CAPITAL otkrio je da će Republika Srpska postati po drugi put vlasnik preduzeća hidroelektrane “Bistrica”, i to 11 godina nakon što je isto to preduzeće prodato firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića za 6,8 miliona KM. Srpska ga je sada otkupila za čak 21,6 miliona KM.

O promjeni vlasništva nad „Bistricom“ možete čitati u tekstovima u nastavku:

AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa

Srpska dala Čičiću „HE Bistrica“ za 6,8 miliona, sad kupuje pola za 10,6 miliona KM

Čičić prodao Srpskoj „HE Bistricu“ bez dozvola i sa milionskim dugom

Srpska Čičiću daje јоš 11 miliona za “HE Bistrica”!.

Višković neupućen o trošenju 21 miliona KM za “HE Bistrica”

„Prointer“ preuzima „Kalderu“ nakon što „legne“ 10 miliona od ERS-a

“Prointer” preuzeo “Kalderu”, Minić novi direktor

Kapital

CATEGORIES
Share This