U BiH najpoželjnije zanimanje – biti političar

U BiH najpoželjnije zanimanje – biti političar

Dok radnici u Bosni i Hercegovini od svojih plata jedva uspjevaju da izmire osnovne troškove, domaći političari zarađuju i do 7 puta više od prosječne plate.

Tako politički predstavnici imaju basnoslovne plate, a s druge strane mnogi od njih nisu u stanju ispunjavati ni svoje elemetarne obaveze, međutim i kada ne rade plate redovno primaju. Sve to dokazuje da je u BiH najpoželjnije zanimanje – biti političar.

Primanja o kojima građani mogu samo da sanjaju, brojne privilegije, kao i neodgovornost za neurađeni posao, sve su to prednosti zanimanja političara.

Konkretan primjer je prosječna mjesečna zarada građana u BiH koja iznosi oko hiljadu maraka, dok poslanik u parlamentu BiH za 1 mjesec može da zaradi i do 6 i po hiljada maraka. Politikolozi kažu da je u BiH stanje potpuno suprotno od onoga kakvo postoji u razvijenim demokratijama.

Zašto oni koji ne rade dobro ne budu kažnjeni na izborima? Pitanje je koje fokus vraća na građane, jer osim pojedinih medija, u Bosni i Hercegovini gotovo niko političare ne pita kako troše naš novac, smatraju novinari, pa mnogi i pored brojnih afera dobijaju podršku na izborima.

Na činjenicu da političar jeste najpoželjnije zanimanje pored visokih zarada utiče i to što oni nemaju skoro nikakvu odgovornost za ono što rade, odnosno ne rade, kažu politikolozi, a njihova neispunjena obećanja se brzo zaboravljaju.

Koliko je ovo poželjan posao pokazuju i zvanični podaci gdje se za učešće  na izborima 2016. godine prijavilo 455, a na posljednjim izborima 2020.    preko 540 političkih subjekata, od toga 129 političkih stranaka. Tako je društvo od nekada jednopartijskog sistema za nekoliko decenija došlo do skoro 130 političkih parija, pa   u BiH na svakih 30 000  stanovnika dođe po jedna politička stranka.

(BN)

CATEGORIES
Share This