Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, a oni se terete za krivično djelo Neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

To je potvrđeno iz ove pravosudne institucije, navodeći da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

„Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH, podiglo optužnicu protiv Milorada Dodik i Miloša Lukić koji se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH“, stoji u odgovoru na upit „Nezavisnih novina“.

Kada je riječ o krivičnom djelu po članu 203a stav 1, treba reći da se radi o novom članu Krivičnog zakonika BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, kazao je da optužnica protiv Dodika i Lukića govori koliko je BiH zemlja apsurda, kolonija i protektorat, te podsjetio da u BiH ne postoji legitimno izabrani visoki predstavnik.

„Aneks 10 je jasan, visoki predstavnik nije izabran i nema legitimitet, a ni legalitet. Njegove odluke ne treba izvršavati. Tužilaštvo može da podigne optužnicu, ali je jasan stav NSRS, a još je jasnije i slovo Ustava BiH da visoki predstavnik ne postoji u BiH“, izjavio je Žunić.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ocijenio je podizanje optužnice protiv Dodika i Lukića političkim progonom.

„Pozivam Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv svih nas!“, kazao je Košarac.

Nenad Nešić, predsjednik DNS poručio je da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića „optužnica protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku“, ali i da je ovo prava prilika da pravosuđe BiH pokaže da je ovo potpuno politički montiran proces.

Pravnik Ognjen Tadić ocjenjuje da podizanje optužnica pravno gledano, nije bitno, te da ovdje postoji velika želja zapadnog dijela međunarodne zajednice da održi u životu priču o Kristijanu Šmitu kao visokom predstavniku.

„Ovdje je važno da se ta priča što duže ‘valja’, ne bi li se desio neki politički momenat kome se oni nadaju, a u koji sam uvjeren, da se neće desiti, da Šmit bude ustoličen, onako kako bi oni htjeli. Ovo je tipična situacija kada tužilac nije bio u stanju da se nosi sa političkim pritiskom koje se očigledno na njega ostvaruje u političkom Sarajevu, i on je odlučio je da uprkos činjenici da BiH nema visokog predstavnika, podigne optužnicu za krivično djelo-Nepoštovanje volje visokog predstavnika, a koje čak i nije krivično djelo“, kazao je Tadić.

Podsjetimo, i Dodik i Lukić u julu su dali iskaz predstavnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Tome je prethodilo to što su u Narodnoj skupštini RS usvojeni Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH, kao i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Nakon toga, Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, oba zakona je proglasio ništavnim, te je nametnuo odluku o Izmjeni Krivičnog zakonika BiH, prema kojima se nepoštovanje njegovim odluka proglašava krivičnim djelom, a koje je kažnjivo i zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je potpisao Ukaze o proglašenju oba zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This