Turska gađa suzavcem grčku policiju

Turska gađa suzavcem grčku policiju

Jutro na prelazu Kastanjes počelo je mirno, a onda su krenuli neredi.

Više od 10.000 migranata pokušava iz Turske da pređe u Grčku na putu ka Evropi. Sinoć su izbili neredi, a situacija je i jutros haotična!

Izvještač javnog servisa javlja da je oko 50 kanistera suzavca doletilo iz Turske ka dijelu granice gdje se nalaze grčki specijalci i vojnici.

Nakon jučerašnjeg cjelodnevnog haosa, bačenog suzavca i ispaljenih ćoraka, jutro na prelazu Kastanjes počelo je mirno, a onda su krenuli neredi. Tokom jutra sporadično su se čuli ćorci, što je način grčkih vlasti da rasteraju migrante koji pokušavaju da stupe na teritoriju Evropske unije.

Ne zna se sa sigurnošću koliko se ljudi nalazi u pograničnom prostoru dvije zemlje i u gradu Jedrene, s obzirom na to da turska vojska i policija ne dozvoljavaju novinarima da tamo priđu.

Prema poslednjim informacijama grčkih vlasti, do sada je uhapšeno 268 osoba, a spriječeno je 39.000 ilegalnih prelazaka granice.

Evropska unija uputila je poziv migrantima da prestanu sa pokušajima da pređu u Grčku, a evropski ministri saopštili su da Turska mora da prestane da laže migrante da su im vrata Evrope otvorena. Dve zemlje imaju hladni konflikt oko migranata, koji otopljava kada zvanična Ankara uspije da od EU izdejstvuje neka sredstva i pomoć.

(SD)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS