Trebinje: Kada nije o aerodrodmu, onda o ukidanju taksi za put

Trebinje: Kada nije o aerodrodmu, onda o ukidanju taksi za put

Vijest koja za Trebinjce nije nikakva vijest, nego predmet ismijavanja i šala, jeste kada se svako malo, a posebno uoči izbora, otvara aerodrom, a pred ljetnu sezonu ukida taksa za put Trebinje-Herceg Novi. Po ko zna koji put.

Jedino novo je da se mijenjaju akteri, pa ako nije Milorad Dodik ili Željka Cvijanović, onda je Luka Petrović i Mirko Ćurić, a sada novopečeni “Trebinjac” Staša Košarac, koji već duže vrijeme kruži oko ovog grada i pominje se kao investitor i suvlasnik u raznim projektima.

Tako su nas režimski mediji ovih dani zasuli pričom o ukidanju taksi na putu Trebinje-Herceg Novi i o sastanku ministra Košarca i gradonačelnika Mirka Ćurića sa predstavnicima vlasti Crne Gore. A vijest glasi: “Uskoro se očekuje ukidanje takse na put Trebinje-Herceg Novi”. Šta  znači “uskoro se očekuje” valjda znaju samo akteri sastanka, jer je nešto ili ukinuto ili nije i šta je to što bi natjeralo koncesionara i kontraverznog “biznismena”  Vuka Hamovića da se odrekne koncesione naknade.

Iako nikada nismo imali prilike da vidimo koncesioni ugovor koji je 2008. godine sklopila Hamovićeva firma “Univerzal monte” na period od 20 godina, činjenica je da se za 13 km dionice koju je ova firma uradila naplaćuje taksa od 3 evra po vozilu. Prema procjeni i podacima Granične policije BiH o broju vozila preko Međunarodnog graničnog prelaza Zupci godišnje se naplati najmanje 1,5 miliona evra i vrijednost uloženog novca (cca 15 miliona evra) u izgradnju puta je otplaćena prije nekoliko godina.

Čime će to sada famozni Košarac “nagovoriti” Hamovića da se odrekne dodatnih lakih miliona zarade, odnosno za koliko će se otkupiti koncesiono pravo – ne znamo, ali je za taksu rečeno SAMO ŠTO NIJE!

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić rekao je da je ovo ministarstvo prihvatilo inicijativu predsjednika opštine Herceg Novi za otkup koncesionog ugovora za put između Herceg Novog i Trebinja.

Da će sve biti netransparentno i sakriveno od očiju javnosti kada su u pitanju koncesioni uslovi i nagodba, u to ne sumnjamo, kao i da će biti slikanja i paradiranja za javnost. A kada se u bilo kakvom poslu pominje Staša Košarac treba otvoriti, što bi narod rekao, sve četvere oči.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS