Teren za „Srpska open“ bez tendera gradi 20 firmi

Teren za „Srpska open“ bez tendera gradi 20 firmi

Više od 23 miliona KM javnog novca, bez javnog tendera biće uloženo u infrastrukturu u i oko parka „Mladen Stojanović“, a najviše za potrebe ATP turnira “Srpska open”.

I dalje je najproblematičnija izgradnja sportskog terena koja će progutati oko 18 miliona KM, a za koju nadležni ne žele precizirati da li ima potrebne dozvole.

Predsjednik građevinskog odbora i potpredsjednik Teniskog saveza RS Saša Trivić je kazao da se radi o velikom poduhvatu koji treba provesti u kratkom roku.

“Preko 50 projektanata je u zadnja četiri mjeseca radilo na projektovanju, a na gradilištu radi 20 firmi i svi materijali koji su ugrađeni su kvalitetni”, kazao je Trivić koji je danas sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivkovićem obišao radove.

Stanivuković: Kako odmiču radovi tako ćemo pribavljati dozvole

S obzirom na to da je Teniski savez RS investitor, novinarka CAPITAL-a je pitala Trivića da li su za projekat u međuvremenu obrzbijeđene sve dozvole.

Međutim, odgovor nije stigao od Trivića već od gradonačelnika Draška Stanivukovića koji je rekao da je “on zadužen za pružanje tih vrsta informacija”. No, ponovo nije bio konkretan. Rekao je da su svi radovi na sportskom terenu “pokriveni potrebnim dozvolama”.

“U ovoj fazi imamo sve što je potrebno kako odmiču radovi tako će se pribavljati potrebne dozvole”, rekao je on.

Naveo je da imaju privremenu dozvolu koja se uklapa u postojeće prostorno planske dokumente.

Dodao je da za “sve ono što se vidi ima dozvola”

“Svaki grumen zemlje je papirološki pokriven dozvolama”, tvrdi Stanivuković i napominje da to važi i za sve radove koji se odvijaju u parku „Mladen Stojanović“.

Iako gradonačelnik nije precizirao, CAPITAL je već pisao da postoji dozvola za izvođenje pripremnih radova i to samo za izgradnu privremenog sportskog objekta, iako je na prvi pogled i laiku jasno da se tu ne gradi privremeni objekat već armirano-betonska dvorana.

Srpska open

Foto: Ustupljena fotografija

Izgradnja sportskog terena/arene za potrebe ATP turnira „Srpska open“ bi prema procjenama trebala koštati oko 18,5 miliona KM.

Grad Banjaluka se obavezao da će izdvojiti najveći dio novca za njegovu gradnju. Planom kapitalnih investicija je predviđeno da se u ovoj godini izdvoji ukupno 16,5 miliona KM. Od te sume Grad iz redovnih budžetski sredstava izdvaja 1,5 miliona KM, deset miliona KM iz kredita, a pet miliona „stiže“ iz ostalih izvora.

Samu izgradnju sportskog objekta prati niz neregularnosti o čemu je CAPITAL pisao seriju tekstova.

Radovi su počeli u novembru prošle godine bez potrebnih dozvola. Građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih radova, za izgradnju privremenog sportskog objekta je tek u drugoj polovini januara ove godine izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Novac stiže i od Vlade RS

Osim Grada Banjaluka u finansiranju radova na ovoj lokaciji učestvuje i Vlada RS, kako je CAPITAL juče objavio na listi prioritetnih projekata Vlade RS koji se finansiraju iz budžeta uvrštena je i organizacija turnira „Srpska open“, a za finansiranje građevinskih radova biće izdvojeno tri miliona KM.

ATP turnir “Srbija open” se privremeno seli u Banjaluku, na period od godinu dana, sa ciljem da se teniski centar “Novak” u Beogradu tokom tog perioda renovira.

Ovaj sportski događaj treba da ugosti najveća imena iz svijeta tenisa kao što su srpski as Novak Đoković, a prema pisanju pojedinih medija u Banjaluku će doći i teniser Nik Kirjos.

Takođe, uz park se odvijaju radovi mimo važećeg regulacionog plana koji je predvidio da se na toj lokaciji gradi multifunkcionalni kongresno – konferencijski centar, a ne sportski teren, arena ili dvorana.

Izvođače radova je birao Teniski savez RS, što je urađeno samo sa ciljem da država zaobiđe Zakon o javnim nabavkama.

Radovi i parku „Mladen Stojanović“

Osim sportskog terena brojni radovi se odvijaju u samom parku „Mladen Stojanović“ i oko parka.

Stanivuković je i prošle sedmice takođe bio u obilasku ove lokacije i rekao je da infrastrukturni radovi koštaju ukupno 23,5 miliona KM od čega  je  18, 5 miliona KM potrebno za sportski teren za ATP turnir „Srpska open“, a na preostalu infrastrukturu ide oko pet  miliona KM.

U tu preostalu infrastrukturu spada izgradnja kružnog toka „turbo rotor“ uz rekonstrukciju saobraćajnice Ulice olimpijskih pobjednika. Pravi se nova saobraćajnica između parka „Mladen Stojanović“, te sportskog terena koja bi trebala da ima šetalište biciklističke staze i novu aleju koja se pruža prema novom stambenom naselju koje se nalazi u blizini te lokacije.

Stanivuković je objasnio je da će biti napravljen skver oko buduće arene/sportskog terena te parka „Mladen Stojanović“ i da se radi o površini gdje će se moći održavati koncerti i okupljanja građana, druženja i manifestacije.

Naveo je da će taj skver imati i spoj prema parku „Mladen Stojanović“ i da će ta staza ići prema fontani u parku gdje će biti izlaz.

„Staza će biti široka deset metara. Pojedini se pitaju zašto. Ranija staza je bila sedam metara, a sada stavljamo deset, ali smo zadržali sva stabla. Potrebno je da imamo staze koje mogu „primiti“ već broj ljudi. Evo sada nas očekuje teniski turnir. U areni će na primjer biti 5.000 ljudi, a vani najmanje hiljadu. Svi oni trebaju negdje da budu“, objasnio je on.

Dodao je da će u parku biti urađena trim staza, napravljeni javni toaleti, postavljen novi mobilijar na dječjim igralištima, klupe te urađena nova rasvjeta. Ističe da se osim toga obnavljaju svi postojeći teniski tereni u parku Mladen Stojanović.

CAPITAL: Vesna Popovic

CATEGORIES
Share This