Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset sedmica

Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset sedmica

UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice zbog rata u Ukrajini pale na najniži nivo od 2008. godine.

Ruska invazija na Ukrajinu iz temelja je promijenila ne samo geopolitičke odnose, već i prehrambenu bezbjednost svijeta. UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice zbog rata u Ukrajini pale na najniži nivo od 2008. godine i da svijet ima zaliha pšenice za još samo deset sedmica.

Podaci kompanije Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivredni podataka pokazuju kako su svjetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto.

Naime, Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje, piše britanski The Telagraph.

Rizik iznimne ljudske patnje

Dok loše vrijeme prijeti urodu pšenice u SAD-i i Evropi, Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama. Problem nije samo pšenica, već i nestašica đubriva zbog rekordno visokih cijena plina.

“Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordinisanih globalnih akcija, izloženi smo riziku od iznimne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Riječ je o pojavi koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru”, poručila je izvršna direktorica Gro Intelligencea Sara Menker Savjetu bezbjednosti UN-a.

Indija zabranila izvoz

Cijene pšenice se nalaze na nikad višem nivou, a nakon što je Indija zabranila izvoz, situacija je još gora nego što je bila i cijene rastu rekordnom brzinom.

Guverner centralne britanske banke, Andrew Bailey, ranije ove sedmice je upozorio na ‘apokaliptično’ povećanje cijena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

“Oko 20 miliona tona žitarica stoji neiskorišteno u ukrajinskim silosima dok cijene hrane vrtoglavo rastu”, rekao je Bailey.

Buka

CATEGORIES
Share This