Svi propali projekti ruskog oligarha Rašida Serdarova

Svi propali projekti ruskog oligarha Rašida Serdarova

Vlasti RS preko Elektroprivrede kupuju propale projekte ruskog oligarha Rašida Sedarova. Nakon preuzimanja kompanije koje imaju koncesije na izgradnju hidro i termo elektrana, kupuju i njegov hotel u Rudom, koji ne radi od 2019. godine. Kako je sve počelo, a kako završilo?

KO JE RAŠID SERDAROV?

Rašid Serdarov u BiH se pojavio 2011. godine.  Odlukom Savjeta ministara BiH tada je, kao značajan investitor, dobio bh. državljanstvo. A njegova firma “Komsar enerdži” imala je potpisane ugovore o koncesijama.

Vlasti RS koncesiju za izgradnju I rad termoelektarne Ugljevik 3 dale su 2013. godine a prvobitno najavljivana investicija iznosila je blizu
milijardu maraka. Trebalo se graditi pomoću kineskih kredita, ali to se nikada nije realizivalo.

“Tokom gradnje bloka 3 TE „Ugljevik“ biće angažovano nekoliko hiljada radnika. Od 2016. biće radna mjesta za 800 ljudi, pričalo se tako koncem 2013. godine. U najavi je bila proizvodnja više od  50 odsto električne energije nego što se trenutno proizvodi unutar sistema elektroprovrede. Nakon više od deset godina, od svega najavljivanog – jedno veliko ništa.

U planu je bila izgradnja HE Mrsovo instalisane snage 36,8 megavata. Kamen temeljac postavili su predsjednik RS Milorad Dodik i vlasnik kompanije “Komsar enerdži” Rašid Serdarov 23. juna 2014. godine.

“I danas smo krenuli da radimo pripremne radove za izgradnju HE koja će biti u najkraćem roku izvedena”, rekao je tada Dodik.

BEZ OZBILJNIH RADOVA

Od tada što se korita tiče i pregradne brane nije ništa urađeno niti je bilo nekih jačih pripremnih radova. Što se investicija u Hidroelektranu Mrsovo tiče prvobitno je bilo planirano da će ona koštati oko 200 miliona maraka.

Hotel sa četiri zvjezdice “Rudo” u Rudom otvorili su 23. juna 2014. godine tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i vlasnik kompanije “Komsar enerdži” Rašid Sedrarov. Hotel je radio nepune četiri godine. Napravio je gubitke od oko 200 hiljada KM i zatvoren.

Od tad je bilo nekoliko pokušaja i obećanja vlasti da se hotel ponovo aktivira, ali od toga nije bilo ništa. Konačno Elektorprivreda RS i HE na Drini kupili su krajem prošle godine ovaj hotel za dva i po miliona maraka. Obećano je da će uskoro ponovo početi da radi, ali kao što vidimo vrata su još uvijek zaključana.

OTKUP PROPALIH PROJEKATA

Serdarov je došao kao veliki investitor, obećanja su lako data, ali nikakvih rezultata. Na scenu stupaju vlasti Srpske koje odlučuju da preuzmu propale projekte. Time su ostvarene najave predsjednika RS Milorada Dodika koje je dao nakon posjete Moskvi 20. septembra 2022. godine gdje se sastao sa ruskim predsjednikom, ali i predstavnicima kompanije “Komsar”.

“RS će preuzeti pravo da gradi. Sada ćemo na bazi procjene koliko je uloženo od strane “Komsara” i u okviru toga ćemo postići dogovor da mi preuzmemo”, rekao je Dodik 20. septembra prošle godine.

Međutim, otvorilo se pitanje opravdanosti ovog postupka koji je sve samo ne povoljan za RS.

“Nažalost, tu nije uložena ni marka. On nije pokrenuo nijednu investiciju i umjesto da se koncesije raskinu i da se vrati ono što jeste vlasništvo RS vidimo ponovo operaciju pranja novca, tako da treba reći da je to jedan ogroman kriminal”, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Zbog ove, kako ju je nazvao, pljačke vijeka,  Vukanović je podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

(BN)   Foto:Srna/Arhiv

CATEGORIES
Share This