Svečano otvorena ali nikad nije proradila: Banka humanog mlijeka ostala mrtvo slovo na papiru

Svečano otvorena ali nikad nije proradila: Banka humanog mlijeka ostala mrtvo slovo na papiru

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj svečano je otvorena u septembru 2022. godine na UKC-u RS, ali skladištenje mlijeka i dalje je samo obećanje i nada.

Na pitanje kada će početi skladištiti mlijeko za novorođenčad nismo dobili odgovor iz UKC, iako smo ga postavili prije 10ak dana.

Odgovora nema ni Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” koje su inicijator projekta, a kako su nam potvrdili ova banka još nije počela sa radom, a ni oni ne znaju zašto.

“Problem je i što smo mi mala sredina, a sve majke moraju proći određene procedure i testiranja kako bi postale donori humanog mlijeka. Uprkos tome, ni mi kao Udruženje ne znamo tačan razlog zbog kojeg ova banka još ne radi”, rekla nam je Jelena Ćetković.

Kako Mondo nezavnično saznaje, problem je nedostatak medicinskih radnika na UKC-u, kao i edukacija koju moraju proći kako bi bili osposobljeni za rad u ovoj specifičnoj banci.

Pompezno najavljivana Banka humanog mlijeka u Srpskoj kao i njeno otvaranje u prisustvu najviših zvaničnika Srpske u septembru 2022. bio je posljednji put kada je pomenuta. I od tada – muk.

Projekat je iniciralo Udruženje Mrvice, kada je novac za prvu Banku humanog mlijeka u Srpskoj prikupljen 2020. godine na Donatorskoj večeri.

Tada je empatijom dobronamjernih ljudi iz cijele Srpske prikupljeno 676.734 KM kako bi se najmlađim i najmanjim pacijentima pružila zamjena za majčinsko mlijeko.

Novac je iskorišten za opremanje i rekonstrukciju prostora, kao i za nabavku savremenih tehnologija i aparata za ispitivanje mlijeka, pasterizaciju donorskog mlijeka, analize sastava svakog uzorka, zamrzavanje i odmrzavanje uzoraka, kao i njihovo skladištenje.

Tada je opremljen i poliklinički dio Klinike za dječije bolesti UKC-a, a u oba prostora uloženo je 1.496.108 KM.

Nakon opremanja prostora, kako bi ova banka počela sa radom, na UKC-u je rečeno da je potrebna edukacija medicinskog osoblja, iako nije jasno zašto se medicinski kadar nije edukovao za vrijeme opremanja prostora, ako znamo da najbliže ovakve banke postoje i rade u Beogradu i Zagrebu.

Kako smo saznali određen broj medicinskih radnika je prošao edukaciju u Beogradu, a uprkos značaju ove banke humanog mlijeka, o čemu je Mondo ranije pisao, “Mrvice” i dalje nemaju nikakve benefite od njega.

(Mondo) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This