Stežu se sankcije oko Dodika – Da li će sa sobom u “živo blato” povući i Republiku Srpsku i njenje institucije?!

Stežu se sankcije oko Dodika – Da li će sa sobom u “živo blato” povući i Republiku Srpsku i njenje institucije?!

Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić putuje po svijetu i prima najveće državnike svijeta, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izuzev Srbije i Mađarske i to pod zastavom BiH, po svemu sudeći, ne može više nigdje da ide.

Da je to tako najbolje potvrđuje njegova želja da prisustvuje nedavnom samitu lidera Zapadnog Balkana, odrćanom na Brdu kod Kranja, gdje su mu organizatori poručili da nije pozvan.

Po svemu sudeći Dodika nisu pozvali ni na sutrašnji svjetski kongres u Švedsku, gdje će biti prisustni evropski i svjetski lideri među kojima je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Sve ovo upućuje da se Dodik već nalazi pod nekom vrstom “tihih” sankcija i da se obruč oko njega steže, priznao on to ili ne.

Najavljuju se nove sankcije i ne samo protiv njega…Ono što je opasnost jeste po Republiku Srpsku, koju je uveo u “živo blato”.

Svemu tome kumovale su brojne afere koje se vezuju za Dodika, kao i oko njegovih članova uže porodice, kumova, prijatelja… kao i njegova bahatost koju pokazuje naročito u posljednje vrijeme…

Da je Dodik upao u probleme i da čeka ishod toga to je u nadavnom intervju kazala i njegova kćerka Gorica koja je navela da nju, kako je kazala, posebno iritira to što dva Dodikova bliska saradnika govore – Gotov je!

A da se nešto iza brda valja, govori i njena jutrošnja objava na društvenim mrežama:

“Amerika treba da uvede sankcije zbog korupcije svom ambasadoru u BiH i pojedincima zaposlenim u ambasadi. Očistite prvo svoje dvorište, tamo vam je najzagađenije”.

Da li će se i zvanično Dodik naći pod dugo najavljivanim sankcijama uskoro će biti poznato. Ko će još da bude na toj listi i kakve posledice će da osjeti Republika Srpska? To su pitanja koja se logično nameću, kao i da li će “majstor mnogih marifetluka i manipulacija” pred bičom i prijetnjama međunarodne zajednice spašavajući sebe “izdati” Republiku Srpsku?

Iako ima nagovještaja da će “podviti rep” i vratiti se u Sarajevo, kao da ništa nije bilo, ovaj put je pitanje da li više pije vode Dodikova taktika zatezanja užeta do kraja, traženjem bilo kakvog ustupka praveći novi salto mortale i postane veći Bosanac od Bošnjaka.

Očito je da su na potezu predstavnici međunarodne zajednice i to oni ljudi iz američke administracije koji su već bili ovdje i pomogli Dodiku da uspostavi svoju višedecenijsku vladavinu na ovim prostorima.

(BN)

CATEGORIES
Share This